"Odkryj Beskid Wyspowy" to projekt mający na celu promocję walorów turystycznych Beskidu Wyspowego.
Grupa lokalnych miłośników gór już po raz piąty zorganizowała 15 cotygodniowych wędrówek na najciekawsze szczyty Beskidu Wyspowego. Projekt cieszy się wielką popularnością, a uczestnikami wypraw są osoby z całego kraju

Tym razem na Lubogoszczu było ok. 1000 osób.
Spora grupa spotkała się w parku i powędrowała zielonym szlakiem z Mszany Dolnej.
To była także moja grupa.

Fotorelacja:
Odłączam się od peletonu i ruszam "swoim tempem" do góry... Początek szlaku przebiega obok zabudowań. Tablica informacyjna. Moje ulubione z dzisiejszej trasy...
Po lewej Śnieżnica, po prawej Ćwilin. Na górze msza polowa dla wszystkich uczestników oraz pamiątkowa "zbiorówka". Kilka zdjęć ze szlaku.
Niestety nie dopatrzyłem się jakiegokolwiek nowego oznaczenia Głównego Szlaku Beskidu Wyspowego.

Powrót i dłuższy postój w Bazie Szkoleniowo-Wypoczynkowej "Lubogoszcz".
Tutaj też występy, konkursy, pokazy, kiermasz pamiątek i miodu oraz gratisowy żurek. <mniam>
Dla ok. 1000 osób zostały już tylko 4 "projektowe" t-shirty.
Jeden koloru niebieskiego trafił ostatecznie w moje ręce (cena bardzo korzystna).
Zakupiłem sobie też słoik miodu spadziowego z lokalnej pasieki. Już próbowałem. Pycha. <mniam>
Ciąg dalszy drogi powrotnej czerwonym szlakiem.
Piękne widoki na polanie. Wędrówka bardzo przyjemna. Pogoda po porannej ulewie również.
Na szlaku przewaga rodzin z małymi dziećmi oraz seniorów.
Podziękowania dla organizatorów akcji, bo robią bardzo dobrą robotę. <okok>
Jako "Forum" będziemy wspierać kolejne edycje "Odkrywania Beskidu Wyspowego".
Po dzisiejszej wędrówce bez zmian.
Beskid Wyspowy to mój nr 1 jeśli chodzi o pasma górskie w kraju. <tak>