Pamiętam, ze wiele osób z tego powodu się denerwowało, ze ma tam cokolwiek stanąć.Adler pisze: ↑9 lis 2022, o 18:12Jest, jest i ma się dobrze.FranekNawski79 pisze: ↑9 lis 2022, o 11:48Nie wiem tez czy czasem jakiejś wieży nie stawiają czy nie chcieli stawiać na Śnieżniku.
-> https://www.facebook.com/WiezaNaSniezniku/
Wieże widokowe w Sudetach i na Pogórzu
Moderator: Comen
-
- User
Re: Wieże widokowe w Sudetach i na Pogórzu
-
- Jr. Admin
Bo i bez wieży świetnie widać, co najwyżej trzeba trochę pochodzić po płaskim szczycie.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
-
- Administrator
Ciekawe, czy onegdaj protestowali w drugą stronę, gdy stała tam stara wieża. Zburzyli ją w 1973 r.FranekNawski79 pisze: ↑15 lis 2022, o 15:24Pamiętam, ze wiele osób z tego powodu się denerwowało, ze ma tam cokolwiek stanąć.
-
- Ekspert
Pytanie ilu z nich było wtedy na świecie ?
-
- Administrator
Miałem na myśli ówczesnych mieszkańców.
-
- Ekspert
Z tego co wiem to byli tacy co wyrażali z tego powodu niezadowolenie, ale władza miała ich punkt widzenia poniżej pleców. Takie czasy były ...
-
- Administrator
-
- Ekspert
-
- User
Tak btw, wybiera się ktoś teraz w Sowie ? Ja będę dopiero na święta Bożego Narodzenia, mam domek wynajęty, 40 min od wsi Jaźwina.
-
- Administrator
Mam ok. 400km. Nie tym razem.
-
- User
-
- User
Wieże widokowe w Sudetach
Wieża widokowa w Świeradowie Zdroju, szumnie określana jako spacer w chmurach. Bilet normalny 65 zł, dzieci 3-12 wchodzą za 48 zł. Brak biletów rodzinnych czy seniora. Cenowa masakra.
-
- Jr. Admin
Prześcigają się jak widzę w robieniu coraz większych "gargameli". To powinno być prawnie zabronione. W Polsce brak jakiejkolwiek ochrony krajobrazu.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
-
- User
Fakt, o ile widok spod samej wieży (patrząc w zasadzie pionowo w górę) może robić niezłe wrażenie, tak z oddali, zwłaszcza na dojazdówce do Świeradowa, wygląda na architektoniczny i krajobrazowy koszmarek.
-
- Ekspert
Wynika z tego że w przypadku mojej rodziny 2+ 2, ale z dziećmi powyżej 12 lat wstęp wyniesie jedyne 260 zł. Będę się trzymał z daleka i wydam te pieniądze na coś ciekawszego i w normalniejszych cenach.sleepwalker pisze: ↑25 lut 2023, o 09:32Wieża widokowa w Świeradowie Zdroju, szumnie określana jako spacer w chmurach. Bilet normalny 65 zł, dzieci 3-12 wchodzą za 48 zł. Brak biletów rodzinnych czy seniora. Cenowa masakra.
-
- User
Z takiego samego założenia wyszliśmy. Choć u nas cena byłaby niższa o 34 zł, to i tak zdecydowana przesada. Aczkolwiek chętnych nie brakowało, więc można przypuszczać, że przy takich cenach biznes się jednak spina. Ciekawostką jest, że dosłownie kilkanaście metrów na wprost wejścia do wieży budowany jest pensjonat.
Gdyby ktoś się jednak zdecydował na wejście do wieży to ma dwie możliwości. Samochodem nie podjedzie się dalej niż do ul. Górskiej, gdzie jest kilka parkingów. Pierwszy tańszy (20 zł bez ograniczeń) na posesji dużego domu po lewej stronie, stamtąd idzie się ok. 550 metrów stromą i krętą drogą asfaltową. Kolejne dwa są nieco wyżej ul. Górskiej, ponoć droższe o 10 zł, jednak prowadzą przez dużo bardziej malowniczą i łagodną ścieżkę leśną przy podobnej odległości.
Gdyby ktoś się jednak zdecydował na wejście do wieży to ma dwie możliwości. Samochodem nie podjedzie się dalej niż do ul. Górskiej, gdzie jest kilka parkingów. Pierwszy tańszy (20 zł bez ograniczeń) na posesji dużego domu po lewej stronie, stamtąd idzie się ok. 550 metrów stromą i krętą drogą asfaltową. Kolejne dwa są nieco wyżej ul. Górskiej, ponoć droższe o 10 zł, jednak prowadzą przez dużo bardziej malowniczą i łagodną ścieżkę leśną przy podobnej odległości.
-
- Administrator
Twierdzę, że te wszystkie nowe dziwolągi (Sky Walk, Słotwiny Arena, kolejka nad Soliną, wieże w koronach drzew, itd.) powstają tylko i wyłącznie w celach zarobkowych, a nie typowo turystycznych/krajoznawczych. Sposób na szybki biznes i tyle.