Ocena sprzętu: Nóż składany Opinel No. 10 INOX

Wymiana informacji o rzeczach przydatnych podczas trekingu i w podróży.

Moderator: @beskid

Awatar użytkownika
tango
Najlepsza relacja krajowa 2016
Najlepsza relacja krajowa 2016
Posty: 611
Rejestracja: 27 lip 2014, o 02:44
Lokalizacja: Kraków

Ocena sprzętu: Nóż składany Opinel No. 10 INOX

Post autor: tango » 28 maja 2016, o 14:41

Używam tego noża już od dobrych kilku lat do przygotowywania posiłków na wycieczkach górskich i jestem z niego niezwykle zadowolony! :)

Poniżej jego krótka charakterystyka i garść refleksji...
Noz_Opinel_rozloz_END.jpg
Pełna nazwa: Nóż składany Opinel No. 10 INOX

Opinele są bardzo zróżnicowane co do wielkości ostrza, ale mnie się wydaje, że do przygotowywania prostych posiłów (np. kanapek) optymalny jest właśnie No. 10, który - jak sama nazwa wskazuje - ma ostrze o długości 10 cm. Takim ostrzem bez problemu tnie się np. chleb z dużego bochenka czy ser żółty z grubych bloków.

INOX w nazwie oznacza po prostu stal nierdzewną. I tu znowu uwaga: firma Opinel produkuje swoje noże ze stali węglowej (Carbon) lub nierdzewnej (inox). Stal węglowa jest podobno łatwiejsza w ostrzeniu, natomiast niewłaściwie pielęgnowana bardzo szybko pokrywa się plamami rdzy. Z tej właśnie przyczyny ja dla siebie wybrałem wersję INOX.

Zastosowanie: prace kuchenne w warunkach górskich i ogólnie biwakowych. Ostrze Opinela jest bardzo cienkie (tylko 2,2 mm), przez co nóż ten ma znakomite właściwości tnące. Oczywiście patyk do pieczenia kiełbasy można tym nożem również bezproblemowo naostrzyć...

Zalety: mała waga (tylko 75 g), bardzo dobre właściwości tnące, klasyczny design (firma "Opinel" ma 100 lat tradycji), blokada ostrza Virobloc (opatentowana w 1955 roku), bardzo wygodny uchwyt.

Wady: 1. Podatność na dużą wilgotność powietrza. Rękojeść noża jest wykonana z drewna bukowego i ma tą praktyczną cechę, że w warunkach dużej wilgotności powietrza rękojeść noża pęcznieje. W rezultacie, przy dostatecznie długim czasie przechowywania noża w warunkach dużej wilgotności można go nie dać rady rozłożyć. Przynajmniej tak długo, dopóki nóż ponownie się nie wysuszy.

2. Brak możliwości otwierania jedną ręką.

3. Takim bardzo szpiczastym ostrzem źle się wyskrobuje np. masło z dna maselniczki.

4. ze względu na delikatność ostrza konserwy blaszanej raczej nim nie otworzymy. Tzn. ja tego nie próbowałem; byłoby mi zwyczajnie zbyt szkoda noża.

Podsumowanie:
bardzo dobry nóż turystyczny, ale nie dla kajakarzy ani żeglarzy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: i 11 gości