Witaj!
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Regionalne potrawy

Ogólne dyskusje o turystyce.

Moderatorzy: Comen, gar, regon

Awatar użytkownika
Yoana
Senior
Senior
Posty: 1674
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 22:16
Lokalizacja: Podkarpacie

Regionalne potrawy

Post autor: Yoana » 7 mar 2012, o 14:21

Mapa podkarpackich przysmaków :-) należy kliknąć na wstawioną mapę-powiększy się w nowym oknie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek

Awatar użytkownika
Yoana
Senior
Senior
Posty: 1674
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 22:16
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Yoana » 5 cze 2012, o 21:28

Ruszył Małopolski Festiwal Smaku :-)

09 czerwca- jarmark średniowieczny w Tarnowie-zapraszam :-)

Więcej info: http://www.malopolska.pl/Turysta/Wydarz ... x?pid=3421" onclick="window.open(this.href);return false;
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek

Awatar użytkownika
Wczasy
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 29 sie 2012, o 11:05
Lokalizacja: Katowice

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Wczasy » 29 sie 2012, o 11:24

Jeżeli już o smaki o regionalne chodzi to polecam pierogi z bobem i pierogi z bryndzą z Beskidu Sądeckiego - te pierwsze jadłem ostatnio w hotelu w Muszynie - podobno mają na nie certyfikat ;)

RE-WE-LA-CJA!!! Żona próbowała potem takie w domu zrobić, ale niestety- chyba brakuje jakiegoś sekretnego składnika ;)

Awatar użytkownika
Taadek
Nowy
Nowy
Posty: 1
Rejestracja: 30 paź 2012, o 22:44
Lokalizacja: Kraków

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Taadek » 30 paź 2012, o 22:48

Dobrych potraw zasmakowałam w Bukowinie Tatrzańskiej, w tamtejszym hotelu. No po prostu bomba :) Bardzo lubię regionalne dania, a oscypek jest ulubionym frykasem! Jeżeli wybieracie się w góry to należy spróbować regionalnej kuchni Podhala:)

Awatar użytkownika
Yoana
Senior
Senior
Posty: 1674
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 22:16
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Yoana » 30 paź 2012, o 23:35

Taadek pisze:Dobrych potraw zasmakowałam w Bukowinie Tatrzańskiej, w tamtejszym hotelu. No po prostu bomba :)
A jakie to były potrawy? :-)

Przy okazji...przedstaw się w odpowiednim wątku. <luzik>
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek

Awatar użytkownika
Fromena
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 384
Rejestracja: 7 mar 2011, o 18:48
Lokalizacja: Roztocze;)

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Fromena » 12 lis 2012, o 14:44

Każdy kto przyjedzie na Lubelszczyznę musi spróbować regionalnego specjału jakim jest placek z cebulą potocznie znany cebularzem, cebulakiem (zależy w której części województwa). Do regionalnej kuchni zalicza się także zarówno gotowane jak i pieczone pierogi z kaszą (Kaszak Biłgorajski) jak i z soczewicą. Nie brakuje tutaj także mocniejszych trunków :> zarejestrowanych jest ok. 19 nalewek i tym podobnych :]
Obrazek

A wszystko to jest opisane w tymże przewodniku:
Obrazek
.....Lubię wracać tam, gdzie byłam już.......:))

Awatar użytkownika
petruss1990
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 333
Rejestracja: 15 maja 2011, o 16:58
Lokalizacja: Hrubieszów/Lublin

Re: Regionalne potrawy

Post autor: petruss1990 » 12 lis 2012, o 16:19

Warto dodać, że cebularz jest podstawowym składnikiem studenckiej pizzy. Kładziemy na niego składniki które mamy w lodówce (światło i powietrze zostawiamy w spokoju) typu jakieś skrawki wędlin i sera trochę keczupu lub koncentratu pomidorowego. Podgrzewamy w mikrofali i..... Gotowe:-)

Częstym dodatkiem jest wymieniona również Lubelska... Która jest zresztą częstą towarzyszką w akademiku.

Awatar użytkownika
germ@n
Inicjator Forum
Inicjator Forum
Posty: 7430
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: phpBB 3.2

Re: Regionalne potrawy

Post autor: germ@n » 12 lis 2012, o 16:36

Temat przerzucam do działu "Ogólnie o podróżach", bo zrobił się już ogólnopolski. :)
Czekamy tu na regionalne, kulinarne specjały.

Awatar użytkownika
Fromena
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 384
Rejestracja: 7 mar 2011, o 18:48
Lokalizacja: Roztocze;)

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Fromena » 12 lis 2012, o 16:55

Mieszkam w akademiku, ale tych kulinarnych specjałów jeszcze nie znam :P
.....Lubię wracać tam, gdzie byłam już.......:))

Awatar użytkownika
Gollum
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Posty: 1085
Rejestracja: 28 lip 2012, o 09:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Gollum » 15 lis 2012, o 11:47

Ale w akademickim barku nie może nie być pierogów ruskich. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Rusi. A województwo ruskie to nie tylko Lwów, Halicz i Kołomyja, ale także Chełm, Krasnystaw, Rzeszów, Przemyśl

Awatar użytkownika
Comen
Z-ca Administratora
Z-ca Administratora
Posty: 4360
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Comen » 16 lis 2012, o 13:20

Z pierogami ruskimi to nie wiem czy nie jest tak jak z fasolką po bretońsku czy śledziem po japońsku
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Gollum
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Posty: 1085
Rejestracja: 28 lip 2012, o 09:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Gollum » 17 lis 2012, o 10:20

Nie. Ja pochodzę z historycznej Rusi, czyli okolic Chełma i tam pierogi ruskie są na porządku dziennym. Z kolei moja żona, rodowita Kurpianka, pierogi ruskie poznała dopiero na studiach w Lublinie. Potrawa ta przez emigrantów z Rusi została rozniesiona po sporej części kraju i stąd jej popularność.

Awatar użytkownika
Gollum
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Posty: 1085
Rejestracja: 28 lip 2012, o 09:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Gollum » 17 lis 2012, o 10:59

Natomiast fasolka po bretońsku – rzeczywiście jest polska. Ale nie do końca. Bretończycy co prawda rzeczywiście jej nie znają, ale mieszkańcy Langwedocji to i owszem. Cassoulet się toto tam nazywa. Jest jak nasza fasolka, tylko że oprócz kiełbasy wrzuca się tam wszelkie dostępne mięso. Według legendy została wymyślona w Castelnaudary w roku 1353 podczas oblężenia przez Anglików (Wojna Stuletnia). Kiedy zanosiło się, że obrońcy poddadzą się, bo kończyło pożywienie, ktoś wpadł na pomysł, by zrobić obrońcom ostatni porządny posiłek. Do wielkiego kotła wrzucono wszystko, co było. Szczególnie dużo nazbierało się fasoli i różnych skrawków mięsa. Po zjedzeniu tego oblegani dostali takiego powera, że popędzili Angoli na całe dwa lata (w 1355 roku Edward Woodstock zwany Czarnym Księciem zdobył miasto).
I ponoć walczący tam Anglicy przynieśli cassoulet do Anglii, gdzie się to nazywa baked bean i jest słodkie. Z kolei amerykańskie baked bean jest jeszcze słodsze. I to właśnie oni, a zwłaszcza firma Heinz spopularyzowała potrawę na świecie. Ale z naszą fasolką nie ma toto nic wspólnego, choć niektórzy właśnie tłumaczą ja jako baked bean.
Także śledź po japońsku może być japoński, bo jego integralną częścią jest kiszony ogórek, a Japończycy są w kiszeniu jeszcze lepsi niż Polacy, bo my kisimy tylko ogórki i kapustę (niektórzy jeszcze grzyby), a oni wszystko.

Awatar użytkownika
Yoana
Senior
Senior
Posty: 1674
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 22:16
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Yoana » 19 gru 2012, o 21:22

Na listę lubelskich produktów tradycyjnych dołączył "kartoflak woleński". Potrawa ta jest przygotowywana na bazie ziemniaków i mąki. Do środka dodaje się np. soczewicę, biały ser lub kaszę gryczaną, ryż z przyprawami, itd.

Może teraz w lubelskich restauracjach z daniami tradycyjnymi będzie już można tego dania spróbować :-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek

Awatar użytkownika
Gollum
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Posty: 1085
Rejestracja: 28 lip 2012, o 09:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Gollum » 20 gru 2012, o 11:41

Lubelskie kiedyś przodowało w regionalnych potrawach wpisywanych na minsterialną listę. Wszstko ciągnęła jedna osoba, Jadwiga Tatara z osrodka doradztwa rolniczego, która znała region jak własna kieszeń i wszędzie pomagała wypełniać stosowne kwity. Aż po wyborach samorządowych w 2006 roku koalicja Po-PiS wsadziła na szefów WODR swoich ludzi, nie mających większego pojęcia o rolnictwie (jeden był bodaj kierowcą) i ci wylali Tatarę z roboty. I się skończyło. Lubelskie zostało wyprzedzone napierw przez Pomorze i Podkarpacie, a potem spadło na piate miejsce. Po paru latach babkę rpzyjął marszałek do wydziału rolnictwa, ale tam się fachowców nie lubi; długie lata kierowali nim wyrzuceni z hukiem wyjątkowo nieudarzeni byli wójtowie Sosnowicy, z których jeden nawet nie potrafił się nawet jako tako wysłowić. Spec od promocji, który organizował dla rolników wyjazdy nawet na targi rolne do Norymbergi, nie wytrzymał i poszedł sobie. Tatara jakoś się trzyma (chyba) i dzieki niej Lubelszczyzna wróciła na trzecie miejsce. A że marszałek nie ma się czym chwalić, to zrobił wielkie halo z wpisania jednego produktu, jakiego kiedyś nie było nawet gdy wpisywano dziesieć

Awatar użytkownika
amber
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 780
Rejestracja: 20 paź 2011, o 21:26
Lokalizacja: Bieszczady

Re: Regionalne potrawy

Post autor: amber » 22 gru 2012, o 14:48

Będąc u rodzimy na Mazurach próbowałam coś takiego jak kartacze. Coś "ala" pyzy tylko, że jedna sztuka zajmuje prawie cały mały talerz. Można je przyrządzić z mięsem , warzywami - kto jak lubi :)

Awatar użytkownika
germ@n
Inicjator Forum
Inicjator Forum
Posty: 7430
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: phpBB 3.2

Re: Regionalne potrawy

Post autor: germ@n » 22 gru 2012, o 15:09

amber pisze:Będąc u rodzimy na Mazurach próbowałam coś takiego jak kartacze.
Chodzi o cepeliny? :)

Awatar użytkownika
Gollum
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Posty: 1085
Rejestracja: 28 lip 2012, o 09:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Gollum » 22 gru 2012, o 15:55

To to samo. Kartacz od zawartości, cepelin od kształtu, a po litewsku ma toto jeszcze inną nazwę, od której można sobie połamać język

Awatar użytkownika
amber
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 780
Rejestracja: 20 paź 2011, o 21:26
Lokalizacja: Bieszczady

Re: Regionalne potrawy

Post autor: amber » 22 gru 2012, o 16:57

jak zwał tak zwał :) W każdym bądź razie z kartaczami spotkałam się tylko na Mazurach :)

Awatar użytkownika
Comen
Z-ca Administratora
Z-ca Administratora
Posty: 4360
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Comen » 22 gru 2012, o 18:47

Jadłem coś takiego na Litwie właśnie. Podaje się okraszone śmietaną. Zresztą na Litwie normalnie można kupić te zepelinai w sklepie jako mrożonki.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
kikama
Turysta
Turysta
Posty: 32
Rejestracja: 4 maja 2012, o 21:12
Lokalizacja: Podlasie

Re: Regionalne potrawy

Post autor: kikama » 23 sty 2013, o 19:55

Kartacze to pyszne danie, faktycznie na Litwie występuje jako cepeliny.
Najlepsze jadłam (poza tymi na Litwie) w Sejnach w Domu Litewskim. Można tam skosztować również innych pysznych dań, np.chłodnik litewski czy kibiny(najlepsze są na gorąco).

Innym dość popularnym na Suwalszczyźnie daniem są soczewiaki, czyli pierogi z soczewicą. Ciasto robi się z ziemniaków i mąki a soczewica na farsz.

Jeśli ktoś z Was zawita na Podlasie to polecam spróbować kuchni tatarskiej w Kruszynianach u Pani Dżenetty.

Awatar użytkownika
Gollum
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Posty: 1085
Rejestracja: 28 lip 2012, o 09:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Gollum » 24 sty 2013, o 09:53

No właśnie: jak się chce, to można. Litewskie kołduny, kindziuk, bliny, kartacze, chołodnik i inne są na listach polskich i wszstko gra. Litwa nie protestuje.
A pamiętam sprzed kilku lat, gdy Polska składała wniosek o rejestrację oscypka, od samego początku władza mówiła, ze będzie konflikt ze Słowacją. Bo wniosek był pisany nie pod rejestrację ale pod konflikt. No i kilkuletni konflikt rzeczywiście był. Nie wiem, czy wtedy we władzy byli sami agresywni durnie, ale raczej tak, bo po paru latach i wyp*** durniów, to i Słowacja szybko wycofała protest i oscypek się zarejestrował. Na potwierdzenie swojej tezy dodam, że na listach brukselskich jest szynka ardeńska, a w zasadzie dwie szynki ardeńskie. Jedna belgijska druga francuska. Gdy na targach rolnych w Norymberdze zapytałem Belgów, bo akurat oni ją wystawili, czy nie mieli problemów z jej rejestracją z powodu francuskich protestów, spojrzeli tylko na mnie ze zdziwieniem.

Awatar użytkownika
Remi
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 558
Rejestracja: 21 maja 2013, o 22:41
Lokalizacja: Bielsko Biała

Regionalne smakołyki

Post autor: Remi » 20 cze 2013, o 20:51

Tak się zastanawiam czy są u Was, tam gdzie mieszkacie jakieś specyficzne potrawy?
Coś co nie znajdziecie nigdzie indziej. Bo tu gdzie ja mieszkam (byłe woj. bielskie) jest taka potrawa zwana duszonki albo prażonki. I wiem, że w innym regionie nie jest znana. Można tą potrawę zrobić w domu albo w większym garze nad ogniskiem.
Jeśli nad ogniskiem, to potrzebny jest duuuuży gar, w środku wykłada się go liśćmi kapusty, trzeba trochę posmarować tłuszczem(margaryną lub smalcem). W plasterki kroimy cebulę, ziemniaki(głowny skladnik), marchewkę, w kostkę kiełbaske, trochę boczku. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Można też dodać natkę pietruszki :)
Wszystko wrzucamy do gara i zawieszamy nad ogniskiem:) I "Dusimy" . To w jakich ilościach się to daje zależy ile mamy osób do wykarmienia :)
U mnie w domu prażonki robi sie w garnku czy duzym rondlu ok.4l i 5osób doroslych się naje :)

Jak w Waszym regionie też są jakieś fajne smaczne potrawy piszcie :)

Awatar użytkownika
mariusz77
Podróżnik
Podróżnik
Posty: 248
Rejestracja: 10 lut 2013, o 15:05

Re: Regionalne smakołyki

Post autor: mariusz77 » 20 cze 2013, o 20:57

W samego Lublina-cebularze czyli jakby ciasto pizzy z posiekaną cebulą i pieczone;legendarna Golonka a la Grześkowiak.
Summa summarum smutną ciekawostką jest brak w 400-tysięcznym mieście knajpy serwującej lokalne przysmaki..:-(;no zasadniczo mamy dwie niezłe resteuracje z jedzeniem ludowym i to jest poniekąd zgodne z charakterem Lubelszczyzny;ale w nawet jakbyś przyjechała do Lublina i chciała zjeść coś w lokalnej knajpce przy muzyce lokalnych zespołów-nic z tego.
ps.nie jest to potrawa;ale...godne polecenia jest lubelskie piwo Perła-rzecz jasna-dla pełnoletnich <lol> ,

Awatar użytkownika
Remi
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 558
Rejestracja: 21 maja 2013, o 22:41
Lokalizacja: Bielsko Biała

Re: Regionalne smakołyki

Post autor: Remi » 20 cze 2013, o 21:01

A może jest jakaś Pierkania która od dawien dawna serwuje cebularze??? A ta golonka to w jaki sposób jest przyrządzana?? Choć nie przepadam za tym daniem ;)

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: i 21 gości