Regionalne potrawy

Ogólne dyskusje o turystyce.

Moderator: Comen

Awatar użytkownika
Remi
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 558
Rejestracja: 21 maja 2013, o 22:41
Lokalizacja: Bielsko Biała

Re: Regionalne smakołyki

Post autor: Remi » 20 cze 2013, o 21:02

Perła jest mi znana :) i lubiana zwłaszcza Summer :)

Awatar użytkownika
@beskid
Inicjator Forum
Inicjator Forum
Posty: 8181
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: phpBB 3.2

Re: Regionalne potrawy

Post autor: @beskid » 20 cze 2013, o 21:03

Mamy już temat o tym. <tak>
Czytajcie powyżej.

Temat przeniesiony/scalony.

Awatar użytkownika
mariusz77
Fan turystyki
Fan turystyki
Posty: 248
Rejestracja: 10 lut 2013, o 15:05

Re: Regionalne potrawy

Post autor: mariusz77 » 20 cze 2013, o 21:06

Remi pisze:A może jest jakaś Pierkania która od dawien dawna serwuje cebularze??? A ta golonka to w jaki sposób jest przyrządzana?? Choć nie przepadam za tym daniem ;)
Cebularze--z piekarnią serwującą dobre-nie ma sprawy;ale to nie jest regionalna;
Poniekąd regionalne będziesz miała koguty z ciasta z Kazimierza;
Golonka...serwowana jest w Hadesie-dobrej ale drogiej knajpie; A Grześkowiak....legenda Lubelskiej Kultury...lubił ją;więc stąd golonka a la grześkowiak.
ps.cholera...nowi mają przerąbane na Forum...co już im się wydaje;że nowe i ciekawe to zonk...już było <beczy> <beczy>

Awatar użytkownika
Remi
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 558
Rejestracja: 21 maja 2013, o 22:41
Lokalizacja: Bielsko Biała

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Remi » 20 cze 2013, o 21:37

Miało być smacznie i z przepisami :)

Awatar użytkownika
Gollum
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Najlepsza relacja zagraniczna 2016
Posty: 1084
Rejestracja: 28 lip 2012, o 09:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Gollum » 13 paź 2013, o 00:41

a` propos cebularza: to jest regionalne. I ponoć nawet już wpisane. Przed wojną Lublin był miastem żydowskim, ze sławną na pół świata uczelnią. KUL powstał tylko dlatego w Lublinie, a nie np. w Pcimiu czy Marwałcie, żeby wbić Żydom szpilę na ich własnym terenie. I lubelscy Żydzi jadali m. in. cebularze. Polacy podpatrzyli to i jeszcze przed wojna zaczęli je piec. Po wojnie Żydów nie stało, ale cebularze się ostały, ba, jeszcze się spopularyzowały. Gdy minister wpadł na pomysł, by rejesetrować te lokalne specjały, cebularz był jako jeden z pierwszych. Ale tu się uaktywniło polskie piekiełko. Bo zaraz część piekarzy (ci z Lublina) zaczęła twierdzić, że oni mają większe prawa do cebularza niż ci z Chełma czy Kodnia. Mało tego, nawet ci z Lublina się pożarli, bo ci z Lubartowskiej i okolic zaczęli mówić, że oni mają większe prawa od tych z LSM.
Zaraz potem ktoś wpadł, że skoro po rejestracji będzie ekstra kasa, to zaraz na głowie będą mieli amerykańskich żydów, którzy zażądają odsypu, wszak to Żydzi wymyślili. I tym sposobem przygotowany do rejestracji już w 2004 roku cebularz, zarejestrowany został dopiero w 2007 roku, i to w Warszawie, a o Brukseli nie ma kto pomyśleć, chyba że wciąż jest strach przed żydami nowojorskimi

Awatar użytkownika
Yoana
Szycha
Szycha
Posty: 1736
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 22:16
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Yoana » 7 lut 2014, o 20:55

Dzisiaj próbowałam śląskie "Oblaty". Są to regionalne opłatki smakowe. Zdjęcie po powrocie:-)
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek

Awatar użytkownika
amber
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 791
Rejestracja: 20 paź 2011, o 21:26
Lokalizacja: Bieszczady

Re: Regionalne potrawy

Post autor: amber » 11 lut 2014, o 14:40

z potraw regionalnych to lubię bardzo jeszcze fuczki.
To kapusta kiszona wymieszana z ciastem naleśnikowym i smażone jak placki ziemniaczane.
Można podawać je na słodko i z sosami wszelkiego rodzaju :)
Danie szybkie, tanie i smaczne :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

podrozniczka

Re: Regionalne potrawy

Post autor: podrozniczka » 11 lut 2014, o 16:22

Jeśli śląskie przysmaki,to tylko .. rolada,modro kapusta i kluski śląskie. Inne smakołyki z innych regionów - pyszny bigos, gołąbki,filety rybne w warzywach,bądź filety z kurczaka w kapuście. Również smaczną potrawą jest zapiekanka z mielonego mięsa,ziemniaków w plasterkach i żółtego sera - wiórki,lub cienko prokrojone plastry. Chętnie podam przepisy. :>

Awatar użytkownika
Comen
Ekipa Forum
Ekipa Forum
Posty: 4982
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Comen » 11 lut 2014, o 22:46

Na Śląsku Cieszyńskim popularne są placki ziemniaczane z tzw. wyrzoskami. Akurat w Wiśle w odwiedzanej przez nas restauracji ich nie było, chociaż rolada nadziewana była czymś w tym stylu. Wyrzoski są to okrawki szynki, boczku lub schabu, wytapiane lub duszone w przyprawach. Kiedyś przy okazji świniobicia gospodarz częstował wszystkich tego typu przekąską
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
@beskid
Inicjator Forum
Inicjator Forum
Posty: 8181
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: phpBB 3.2

Regionalne potrawy

Post autor: @beskid » 26 mar 2017, o 13:36

Żurek Jamnejski - specjał na Pogórzu Ciężkowickim:

Przed:

WP_20170325_13_03_56_Pro.jpg

Po:

WP_20170325_13_20_47_Pro.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gar
Szycha/Forumowicz 2016
Szycha/Forumowicz 2016
Posty: 3323
Rejestracja: 5 sty 2014, o 23:45
Lokalizacja: Śląsk

Regionalne potrawy

Post autor: gar » 28 cze 2017, o 15:04

Ostatnio świetna rzecz, którą udało mi się skonsumować i serdecznie polecam to carpaccio z bizona w świętokrzyskich Kurozwękach (jest tu jedyna w Polsce hodowla bizonów). Smakowa rewelacja.

Awatar użytkownika
Comen
Ekipa Forum
Ekipa Forum
Posty: 4982
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Regionalne potrawy

Post autor: Comen » 28 cze 2017, o 21:00

A jak wygląda cena takiego specjału. Domyślam się, że skoro to taka rzadkość to tanio nie będzie.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Szycha/Forumowicz 2016
Szycha/Forumowicz 2016
Posty: 3323
Rejestracja: 5 sty 2014, o 23:45
Lokalizacja: Śląsk

Regionalne potrawy

Post autor: gar » 29 cze 2017, o 20:50

Jeśli dobrze pamiętam to 23 zł. Czy to tanio czy drogo ciężko powiedzieć.

Awatar użytkownika
Comen
Ekipa Forum
Ekipa Forum
Posty: 4982
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Regionalne potrawy

Post autor: Comen » 29 cze 2017, o 21:17

Przesadnie drogo to nie, chociaż pewnie nie jest to danie obiadowe i "malizną" pachnie ;).
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Szycha/Forumowicz 2016
Szycha/Forumowicz 2016
Posty: 3323
Rejestracja: 5 sty 2014, o 23:45
Lokalizacja: Śląsk

Regionalne potrawy

Post autor: gar » 29 cze 2017, o 22:54

Przystawka - dość solidna, ale tylko przystawka.

Awatar użytkownika
@beskid
Inicjator Forum
Inicjator Forum
Posty: 8181
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: phpBB 3.2

Regionalne potrawy

Post autor: @beskid » 31 sie 2017, o 22:34

W Kotlinie Kłodzkiej dość popularne jest ciasto śnieżne.
Na Iglicznej i w Międzygórzu jedliśmy coś takiego.

DSC09475.JPG
IMG_0018.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gar
Szycha/Forumowicz 2016
Szycha/Forumowicz 2016
Posty: 3323
Rejestracja: 5 sty 2014, o 23:45
Lokalizacja: Śląsk

Regionalne potrawy

Post autor: gar » 1 wrz 2017, o 08:54

Wygląda smakowicie. Nie jest to czasem czeska Marlenka ?

Ochorowiczowka
Początkujący
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 8 lis 2017, o 10:08
Lokalizacja: Wisła

Regionalne potrawy

Post autor: Ochorowiczowka » 8 lis 2017, o 10:13

Może być to jakaś lokalna odmiana Marlenki, tak samo jak u nas w Wiśle. Nie mniej jednak wygląda bardzo apetycznie :)

Awatar użytkownika
Comen
Ekipa Forum
Ekipa Forum
Posty: 4982
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Regionalne potrawy

Post autor: Comen » 20 wrz 2018, o 10:00

Będąc we Florencji warto skosztować lampredotto. Ta popularna przekąska sprzedawana jest w licznych barach a nawet budkach gastronomicznych w całym mieście. Jest to gorąca kanapka z gotowanym żołądkiem wołowym, polana zielonym sosem na bazie kaparów, sardeli, pietruszki i czosnku i doprawiona pieprzem, oliwą i chilli. Żołądki wyławia się z wywaru i sieka przed włożeniem w bułeczkę. Fastfood z pewnością ciekawszy niż hamburgery z McDonalda lub kebab.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
@beskid
Inicjator Forum
Inicjator Forum
Posty: 8181
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: phpBB 3.2

Regionalne potrawy

Post autor: @beskid » 20 wrz 2018, o 15:22

Próbowałeś?
Jaki koszt?

Awatar użytkownika
Comen
Ekipa Forum
Ekipa Forum
Posty: 4982
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Regionalne potrawy

Post autor: Comen » 20 wrz 2018, o 15:43

3-4 EURO w zależności od miejsca. Zjadliwe. Można jeść od razu, mogą też zapakować na później
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: i 20 gości