Kuchnia świata

Ogólne dyskusje o turystyce.

Moderator: Comen

JulSon60

Kuchnia świata

Post autor: JulSon60 » 28 paź 2014, o 13:58

Smaczene mniam mniam

Awatar użytkownika
@beskid
Inicjator Forum
Inicjator Forum
Posty: 8174
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: phpBB 3.2

Kuchnia świata

Post autor: @beskid » 4 lis 2014, o 18:32

No to jeszcze typowy dla Wiednia "Wiener Schnitzel", zamówiony w wiedeńskich restauracjach. <mniam>
Dodam, że surówki u nas w kraju zdecydowanie smaczniejsze.
DSC05659.JPG
DSC05505.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

cmaMo79

Kuchnia świata

Post autor: cmaMo79 » 5 lis 2014, o 15:27

Ja polecam kaczkę i barszcz ukraiński m gessler :)

sylwuS85

Kuchnia świata

Post autor: sylwuS85 » 30 lis 2014, o 09:39

Polecam grecką zupę ze świeżych pomidorów :) :) :)

Awatar użytkownika
Comen
Ekipa Forum
Ekipa Forum
Posty: 4980
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Kuchnia świata

Post autor: Comen » 7 kwie 2015, o 11:52

A ze świątecznych frykasów w tym roku na smaczek serek Bresse Bleu. Pochodzi z francuskiego regionu położonego między Saoną a górami Jura. Nie jest to produkt z jakąś kilkusetletnią tradycją jak dajmy na to Camembert czy Rochefort. Oblany jest białą pleśnią ale wewnątrz ma oczywiście także niebieskie żyłki. Jak na ser błękitny jest jednak dosyć łagodny w smaku. Pasuje dobrze do owoców, ale także i mięs. Myślę że dobry byłby z winem Beaujolais (tak kombinując regionalnie). Ja akurat połączyłem go ze słodkimi brzoskwiniami z zalewy. Jest dość miękki i w temperaturze pokojowej łatwo się topi przyjmując konsystencję pasty.
Obraz 005.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Szycha/Forumowicz 2016
Szycha/Forumowicz 2016
Posty: 3323
Rejestracja: 5 sty 2014, o 23:45
Lokalizacja: Śląsk

Kuchnia świata

Post autor: gar » 8 kwie 2015, o 18:33

Święta (na Podhalu) spędzone pod wpływem bundzu, czyli białego, słodkawego sera o zwartej konsystencji. Pychota, jak zwykle - może dlatego, że z pewnego źródła.

timon

Kuchnia świata

Post autor: timon » 30 cze 2015, o 13:45

Co trzeba spróbować będąc w Portugalii? Znajomi podpowiedzieli że na pewno Queijada i Pasteis de Belem jeśli chodzi o słodkości. Jakie są tradycyjne dania tego kraju? Miejscowości jakie zamierzamy odwiedzić to Porto i Lizbona.

Awatar użytkownika
Comen
Ekipa Forum
Ekipa Forum
Posty: 4980
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Kuchnia świata

Post autor: Comen » 30 cze 2015, o 19:08

Na oko coś z morza. Owoce morza w różnych zestawach: langusta z Peniche, małże zwane ameijoa, choco frito czyli mątwy smażone w głębokim tłuszczu (ponoć najlepsze podają w Setubal). Ryby - np. grillowane sardynki, dorsz czyli słynny bacalhau przyrządzany na tysiąc sposobów, caldeirada czyli zupa ze świeżych ryb z dodatkiem warzyw, ziemniaków, i kiełbasy chorizo.
Z zup także caldo verde - jarzynówka na bazie ziemniaków i zielonej kapusty, to bardziej na północy, czyli w okolicach Porto.
Feijoada czyli jeszcze jeden symbol kulinarny Portugalii danie na bazie fasoli, kawałków mięsa, kiełbasek, wedzonych ozorków itp. - coś jak nasz gulasz.
Jak coś ekscentrycznego to proponuję Morcela com ananas czyli rodzaj smażonej kiszki duszonej następnie z plastrami ananasa
Wina to wiadomo: Porto, Madera... dobry jest także Muskat z Serra Arrabida a na północy młode wino tzw. vinho verde
Sery: z Azorów (Ilha), niewielkie słodkie serki z Tomar, górskie owcze.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Comen
Ekipa Forum
Ekipa Forum
Posty: 4980
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Kuchnia świata

Post autor: Comen » 23 wrz 2018, o 21:45

Trippa a la Fiorentina czyli flaczki po toskańsku w sosie pomidorowym i wywarze z jarzyn (marchwi i selera naciowego). Z przepisu zrobione w domu. Tam nie zamówiłem, ale chodziło za mną ;P
Trippa.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Szycha/Forumowicz 2016
Szycha/Forumowicz 2016
Posty: 3323
Rejestracja: 5 sty 2014, o 23:45
Lokalizacja: Śląsk

Kuchnia świata

Post autor: gar » 24 wrz 2018, o 09:04

Ostatnio będąc na terenie Węgier była chwilka czasu aby waybrać się na somlói galuszka, czyli deser z biszkoptem, budyniem czekoladowym i bitą śmietaną. Bardzo dobre !

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: i 24 gości