Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 14 lat!
Kuchnia świata
Kuchnia świata
No to jeszcze typowy dla Wiednia "Wiener Schnitzel", zamówiony w wiedeńskich restauracjach. <mniam>
Dodam, że surówki u nas w kraju zdecydowanie smaczniejsze.
Dodam, że surówki u nas w kraju zdecydowanie smaczniejsze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kuchnia świata
A ze świątecznych frykasów w tym roku na smaczek serek Bresse Bleu. Pochodzi z francuskiego regionu położonego między Saoną a górami Jura. Nie jest to produkt z jakąś kilkusetletnią tradycją jak dajmy na to Camembert czy Rochefort. Oblany jest białą pleśnią ale wewnątrz ma oczywiście także niebieskie żyłki. Jak na ser błękitny jest jednak dosyć łagodny w smaku. Pasuje dobrze do owoców, ale także i mięs. Myślę że dobry byłby z winem Beaujolais (tak kombinując regionalnie). Ja akurat połączyłem go ze słodkimi brzoskwiniami z zalewy. Jest dość miękki i w temperaturze pokojowej łatwo się topi przyjmując konsystencję pasty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Kuchnia świata
Święta (na Podhalu) spędzone pod wpływem bundzu, czyli białego, słodkawego sera o zwartej konsystencji. Pychota, jak zwykle - może dlatego, że z pewnego źródła.
Kuchnia świata
Co trzeba spróbować będąc w Portugalii? Znajomi podpowiedzieli że na pewno Queijada i Pasteis de Belem jeśli chodzi o słodkości. Jakie są tradycyjne dania tego kraju? Miejscowości jakie zamierzamy odwiedzić to Porto i Lizbona.
Kuchnia świata
Na oko coś z morza. Owoce morza w różnych zestawach: langusta z Peniche, małże zwane ameijoa, choco frito czyli mątwy smażone w głębokim tłuszczu (ponoć najlepsze podają w Setubal). Ryby - np. grillowane sardynki, dorsz czyli słynny bacalhau przyrządzany na tysiąc sposobów, caldeirada czyli zupa ze świeżych ryb z dodatkiem warzyw, ziemniaków, i kiełbasy chorizo.
Z zup także caldo verde - jarzynówka na bazie ziemniaków i zielonej kapusty, to bardziej na północy, czyli w okolicach Porto.
Feijoada czyli jeszcze jeden symbol kulinarny Portugalii danie na bazie fasoli, kawałków mięsa, kiełbasek, wedzonych ozorków itp. - coś jak nasz gulasz.
Jak coś ekscentrycznego to proponuję Morcela com ananas czyli rodzaj smażonej kiszki duszonej następnie z plastrami ananasa
Wina to wiadomo: Porto, Madera... dobry jest także Muskat z Serra Arrabida a na północy młode wino tzw. vinho verde
Sery: z Azorów (Ilha), niewielkie słodkie serki z Tomar, górskie owcze.
Z zup także caldo verde - jarzynówka na bazie ziemniaków i zielonej kapusty, to bardziej na północy, czyli w okolicach Porto.
Feijoada czyli jeszcze jeden symbol kulinarny Portugalii danie na bazie fasoli, kawałków mięsa, kiełbasek, wedzonych ozorków itp. - coś jak nasz gulasz.
Jak coś ekscentrycznego to proponuję Morcela com ananas czyli rodzaj smażonej kiszki duszonej następnie z plastrami ananasa
Wina to wiadomo: Porto, Madera... dobry jest także Muskat z Serra Arrabida a na północy młode wino tzw. vinho verde
Sery: z Azorów (Ilha), niewielkie słodkie serki z Tomar, górskie owcze.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Kuchnia świata
Trippa a la Fiorentina czyli flaczki po toskańsku w sosie pomidorowym i wywarze z jarzyn (marchwi i selera naciowego). Z przepisu zrobione w domu. Tam nie zamówiłem, ale chodziło za mną
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Kuchnia świata
Ostatnio będąc na terenie Węgier była chwilka czasu aby waybrać się na somlói galuszka, czyli deser z biszkoptem, budyniem czekoladowym i bitą śmietaną. Bardzo dobre !
-
- User
- Posty: 83
- Rejestracja: 31 lip 2017, o 23:02
Re: Kuchnia świata
Warto próbować różnych narodowych potraw - zawsze jest szansa dzięki temu na poszerzenie naszego normalnego menu i jadłospisu. Potem możemy pochwalić się tym przed gośćmi których zapraszamy
Re: Kuchnia świata
Nie wiem czy to tylko moje wrażenie, ale od czasu do czasu zdarza mi się coś zjeść w kanjpach wegetariańskich i wydaje mi się, że to co podają jest bardzo często albo za ostre albo zdecydowanie zbyt mocno doprawione. Też macie takie doświadczenia czy tylko ja trafiam do takich kucharzy ?
-
- User
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 sie 2019, o 08:02
- Lokalizacja: Gdańska
Re: Kuchnia świata
Ja mogę polecić gruzińską kuchnię. Zakochałam się po ostatniej wyprawie. Sama już nawet patrzyłam na różne przepisy. Jak odkopię zdjęcia z podróży to załączę fotki.
Re: Kuchnia świata
Kuchnia gruzińska najlepsza jest w Gruzji. U nas nie wyjdzie to samo, bo robimy te same potrawy z innych składników. Co nie oznacza, że te robione w Polsce będą złe.
Re: Kuchnia świata
Będac w Wysowej (dla niezorientowanych Beskid Niski) zagladnij do Chutoru Grzegorza, typowa kuchnia gruzińska,
mnie tam smakuje, choć osobiście nie będąc w Gruzji nie mam skali porównawczej.
Re: Kuchnia świata
Tak jak pisałem - to może, a nawet powinno być smaczne, ale nie będzie tak dobre jak w danym kraju (w tym przypadku w Gruzji).
- petruss1990
- User
- Posty: 1025
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 16:58
- Lokalizacja: Hrubieszów/Lublin
Re: Kuchnia świata
Podbiję zapomniany temat. Jak wiadomo przybyło do nas wielu Ukraińców. Pierogi są u nich dość powszechnym daniem i nie obrażają się na "ruskie", ale są zaskoczeni, że dodajemy twaróg. U nich ruskie są z samymi kartoflami.
Ciekawią mnie miny tych co trafili na Podkarpacie, tam dodaje się jeszcze miętę...
Przy okazji szkoda, że temat przepadł. Przecież podróżując, nawet palcem po mapie, próbujemy różnych smakołyków. I jedzeniowych i alkoholowych... Ja odkrywam świat destylatów...
Ciekawią mnie miny tych co trafili na Podkarpacie, tam dodaje się jeszcze miętę...
Przy okazji szkoda, że temat przepadł. Przecież podróżując, nawet palcem po mapie, próbujemy różnych smakołyków. I jedzeniowych i alkoholowych... Ja odkrywam świat destylatów...
Re: Kuchnia świata
To ciekawostka, nie wiedziałem. W której części Podkarpacia?petruss1990 pisze: ↑20 cze 2022, o 22:46Ciekawią mnie miny tych co trafili na Podkarpacie, tam dodaje się jeszcze miętę...
- petruss1990
- User
- Posty: 1025
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 16:58
- Lokalizacja: Hrubieszów/Lublin
Re: Kuchnia świata
Tarnobrzeskie. Zetknąłem się z taką wersja w akademiku... Imię była to pojedyncza degustacja.
- petruss1990
- User
- Posty: 1025
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 16:58
- Lokalizacja: Hrubieszów/Lublin
Re: Kuchnia świata
A yoanna, nie jest też z lubelskiego?
- petruss1990
- User
- Posty: 1025
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 16:58
- Lokalizacja: Hrubieszów/Lublin
Re: Kuchnia świata
O, to będzie sprawdzenie u źródła.
Re: Kuchnia świata
Nie potwierdzam, nie słyszałam.
Re: Kuchnia świata
Linzer Torte spróbowany. Bardzo dobry, ale jak dla mnie za słodki (pewnie dlatego, że od dłuższego czasu jem coraz mniej słodyczy). Niemniej w Linzu punkt obowiązkowy.