Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 14 lat!
Darłowo-Kołobrzeg
Darłowo-Kołobrzeg
Piękny widok rozciąga się na trasie Darłowo-Kołobrzeg. Na trasie warto przystanąć i spojrzeć na horyzont, gdzie oprócz widoku morza rozciągają się Jeziora: Jamno i Bukowo ;-)
Re: Darłowo-Kołobrzeg
Podzielam zdanie naprawdę przepiękny widok, który warto zobaczyć.
Byłam i potwierdzam, widoki cudne:) Na pewno warto tam pojechać!
jeśli chodzi o okolice Kołobrzegu mogę polecić dla tych co lubią jeździć na rowerze trasę Kołobrzeg - Bagicz(stare lotnisko które naprawdę warto zobaczyć) -Ustronie Morskie - Gąski (latarnia morska) . Trasa rozciąga sie wzdłuż naszego morza jest nowa i naprawdę piękne widoki POLECAM
Trasa bardzo fajna, a na starym lotnisku często są pokazy driftu, więc jeżeli ktoś jest fanem "palenia gumy" to na pewno znajdzie coś dla siebie.
No patrzcie... byłem i w Darłowie i w Kołobrzegu, a jednak jakoś nie zatrzymałem się by podziwiać widoki pomiędzy. Koniecznie będę musiał to nadrobić.
Darłowo-Kołobrzeg
W tym roku będzie łatwiej w wakacje dojechać do Darłowa gdyż od 24 czerwca do 3 września na linii Sławno – Darłowo, cztery razy dziennie będzie kursował pociąg. W soboty i niedziele będzie to sześć kursów. Będę w sierpniu w Darłowie to się może nawet tym pociągiem przejadę.
-
- User
Darłowo-Kołobrzeg
Ja również będąc na zachodnim wybrzeżu w ogóle nie zwróciłem na to uwagi, a szkoda bo z tego co opisują Użytkownicy to są one naprawdę piękne Może ktoś chociaż wstawi zdjęcie na forum? Byłoby bardzo miło
Darłowo-Kołobrzeg
Tak się składa, że komunikacją publiczną będę musiał pokonać odcinek Darłówko Zachodnie - Kołobrzeg - Darłówko Zachodnie. Odległość w jedną stronę niby niewielka (ok. 80 km - plażą byłoby trochę bliżej), a czas przejazdu nie powala (z przesiadkami w zależności od wybranej opcji od 4 do nawet 6 godzin). Ale plan by się przejechać pociągiem na trasie Sławno - Darłowo wciąż jest aktualny.
Darłowo-Kołobrzeg
Bez przesiadek AIR BUSem też około 6 godzin. A jak sama podróż komunikacją, już odbyta?
Darłowo-Kołobrzeg
Nadal jest tam taki problem z komunikacją? Może to dlatego że jednak w dobie carsharingu i wypożyczalni aut to się nie kalkuluje? Swoją drogą od Darłowa do Kołobrzegu warto się przejechać, opinie są rzeczywiście kuszące
Darłowo-Kołobrzeg
Odbyta.
Ze szczegółów:
Pociąg na trasie Sławno - Darłowo kosztuje 5 zł. Czas przejazdu 23 minuty. Ilość ludzi: różna - od pustawego szynobusa po zajęte prawie wszystkie miejsca siedzące.
Ciekawostka: przed przejazdem przez drogę w Darłowie pociąg staje - wychodzi z niego osoba kierująca ruchem, zatrzymuje samochody, pociąg przejeżdża, znów się zatrzymuje aby faceta zabrać i tak 2 razy (bo przez 2 takowe drogi prowadzą tory)
System rozkładów jazdy dla busów i PKS-ów żenujący.
-
- User
Darłowo-Kołobrzeg
Czyli super sprawa i moim zdaniem duże usprawnienie, ułatwienie ruchu, wiadomo że natężenie czy ilość osób zależeć będzie od sezonu, teraz we wrześniu na pewno nie będzie takich tłumów jak podczas pełni wakacji.
Darłowo-Kołobrzeg
Problem polega na tym, że pociąg do Darłowa już nie kursuje - sezon się skończył. Może w przyszłym roku znów będzie szansa się nim przejechać.
Darłowo-Kołobrzeg
W tym roku pociągi Darłowo - Sławno znów kursują w sezonie wakacyjnym. Nie wiem jak wygląda w tym roku frekwencja, ale może za kilka dni sprawdzę to osobiście.
Darłowo-Kołobrzeg
Darłowo-Kołobrzeg
Fajnie tadeks, że to wyszperałeś. Bardzo mnie taka statystyka cieszy, bo to oznacza że w kolejnym sezonie połączenie powinno dalej funkcjonować.
W soboty i niedziele będzie to sześć kursów.
W tym roku pociągi na trasie Darłowo - Sławno kursują nie tylko w czasie wakacji. Do wakacji zostało jeszcze kilkanaście dni a pociągi już jeżdżą w promocyjnej cenie 5 zł (taka sama obowiązywała w zeszłym roku).
W tym roku jakieś zmiany w komunikacji w okolicach Darłowa na lepsze. Nie dość, że na trasie kolejowej Darłowo - Sławno kursuje aż 7 składów dziennie (w zeszłym roku było ich 4 lub 5), to i busy z Darłówka do Darłowa mają sezon do 1 września (ostatnio do 25 lub 26 sierpnia). Chyba turystów jest coraz więcej, więc opłaca się dłużej popracować.
Pociągi Darłowo-Sławno w obrębie Darłowa przecinają dwie drogi jezdne. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie specyficzny sposób przejazdu. Pracownik kolei przed przejazdem wysiada z lokomotywy i zatrzymuje ruch. Podobnie kwestie pierwszeństwa rozwiązano pod Białymstokiem na linii Białystok-Zubki.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Pisałem o tym w 2017 roku i jak widać w tej sprawie przez te kilka lat nic się nie zmieniło.
Kamery w Darłowie/Darłówku:
https://www.darlowo.pl/kamery-online/
Pytanie:
Czy ten parking, który widać w kamerze nr 3 (z kamperami) jest płatny?
https://www.darlowo.pl/kamery-online/
Pytanie:
Czy ten parking, który widać w kamerze nr 3 (z kamperami) jest płatny?
Po ciemku nie widzę gdzie to jest. Jeśli zobaczę gdy będzie tam jasno to postaram się dać odpowiedź.