Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 14 lat!
Egipt normalnieje?
Egipt normalnieje?
Jak podaje portal tur-info.pl 12 listopada zniesiono w Egipcie stan wyjątkowy i godzinę policyjną zaczynającą się od 22.00.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Re: Egipt normalnieje?
Może normalnieje.. oby bo wycieczki są super.
Myślę, że na całkowitą stabilizację sytuacji trzeba jeszcze trochę poczekać. Niemniej jednak na pewno powoli znów będzie wzrastało zainteresowanie wśród wyjazdów w tamten region.
Warto się też zastanowić, czy jednak wydarzenia na stałe nie zostawią trochę "ciemnej strony", co wpłynie na turystykę.
Warto się też zastanowić, czy jednak wydarzenia na stałe nie zostawią trochę "ciemnej strony", co wpłynie na turystykę.
Na pewno coś zostanie w pamięci potencjalnych turystów i ruch będzie mniejszy. Tylko cholera wie, jak to wpłynie na ceny. Z jednej strony mogą spaść, by skusić skąpców, a nuż tak im się spodobają skorpeny i inne idolki, ze przyjadą po raz kolejny. Ale z drugiej strony mogą wzrosnąć, gdy generałowie uznają, że i tak ich ośrodki mają renomę w świecie, więc aby zminimalizować straty ceny pójdą w górę
Od początku października do teraz zauważalny jest ponowny, znaczny wzrost sprzedaży wycieczek do tego kraju.
Tak więc z punktu widzenia turystyki wszystko wraca do normy.
Sytuacja polityczna jest jednak nadal niepewna.
Tak więc z punktu widzenia turystyki wszystko wraca do normy.
Sytuacja polityczna jest jednak nadal niepewna.
I pewniejsza nie będzie, chyba że na turystyce będą zarabiać wszyscy lub prawie wszyscy, a jeśli nie zarabiać, to mieć coś z tego, jak na Malediwach, nie mniej islamskich od Egiptu. W Egipcie jest to wszakże niemożliwe; za dużo ludzi
Egipt normalnieje?
Egipt to zupełnie inna cywilizacja, w porównaniu do zachodniej to dziki kraj, więc trudno tu mówić o "normalności". Ale gdy byłem tam miesiąc temu nie bałem się ani trochę o bezpieczeństwo osobiste. Tubylcy w większości pozytywnie nastawieni do turystów (wiadomo - mają z nich kasę), poza tym mnóstwo wojska i ochrony, zwłaszcza w kurortach.
Egipt normalnieje?
Wyjazdy do kurortów położonych nad Morzem Czerwonym są aktualnie raczej bezpieczne.
Korzystanie z imprez fakultatywnych, np. wyjazdów do większych skupisk ludzi - niezalecane.
Korzystanie z imprez fakultatywnych, np. wyjazdów do większych skupisk ludzi - niezalecane.
Egipt normalnieje?
Znów niebezpiecznie w Egipcie.
MSZ ostrzega:
MSZ ostrzega:
W związku z ostatnimi wydarzeniami w Tunezji, zaostrzeniem walk na półwyspie Synaj i na podstawie posiadanych informacji o sytuacji bezpieczeństwa w Egipcie, Ministerstwo Spraw Zagranicznych zaleca powstrzymanie się od podróży do tego kraju – w tym także do kurortów położonych nad Morzem Czerwonym.
Egipt normalnieje?
Pomimo ostatnich wydarzeń w Hurghadzie na stronie polskiego MSZ widnieje dzisiaj komunikat:
Ze względu na zagrożenie zamachami terrorystycznymi w Egipcie, które mogą być kierowane także przeciwko turystom, Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza podróże do Egiptu z wyłączeniem wyjazdów grupowych do miejscowości turystycznych położonych po stronie afrykańskiej nad Morzem Czerwonym (Hurghada, El - Gouna, Safaga, Marsa Alam) oraz Sharm el-Sheikh na Półwyspie Synaj.
Egipt normalnieje?
Zastanawiam się, czy to Marsa Alam?
Jeśli ktoś dojdzie do źródła lub rozpozna okolicę, proszę pisać.
Pewną podpowiedzią będzie typ wybrzeża, platforma do nurkowania i okna w hali odlotów na lotnisku.
https://www.youtube.com/watch?v=Zj_hXV_o8Fo
Jeśli ktoś dojdzie do źródła lub rozpozna okolicę, proszę pisać.
Pewną podpowiedzią będzie typ wybrzeża, platforma do nurkowania i okna w hali odlotów na lotnisku.
https://www.youtube.com/watch?v=Zj_hXV_o8Fo
Egipt normalnieje?
Nie!!! pytałem w biurze oczywiście warto powiedzą ale prywatnie odradzają...!
Egipt normalnieje?
Przykład sprzed dwóch dni.
Dwie turystki z Ukrainy zostały zabite przez nożownika, który zaatakował w hotelu w Hurghadzie znanej wypoczynkowej miejscowości w Egipcie. Cztery inne osoby zostały ranne, w tym - jak podaje AP - jeden Polak. Informacji o rannym Polaku nie potwierdza polski MSZ. Do ataku doszło na terenie hotelu Sunny Days El Palacio. Sprawca – według ustaleń śledczych, miał przypłynąć na plażę publiczną, w pobliżu której znajduje się hotel.
Dotarłem do źródła.
Klip został nakręcony w kurorcie (jak podejrzewałem) Marsa Alam.
Egipt normalnieje?
Ja bym tam teraz nie jechała. Niebezpiecznie
-
- User
Egipt normalnieje?
Może nie jest kto wie jak niebezpiecznie,ale na pewno można określić sytuację jako niespokojną. To nie jest już ten sam kraj co X lat wcześniej, gdzie był prawdziwym rajem dla turystów z Europy.