Zakopane czy Krynica?
-
- Jr. Admin
Zakopane czy Krynica?
Z ostatniego pobytu w Krynicy to odniosłem wrażenie, że życie miasta przeniosło się jednak trochę dalej na północ w kierunku pomnika Kiepury. Co prawda październik to trochę off sezon nawet w kurorcie. W pijalni trochę ludzi jednak było. Kolejka na Parkową nieczynna, ale tylko przejściowo (posezonowy przegląd). Deptak przejdziesz spokojnie w 15-20 minut. Krupówki to raczej nie są. Nie ma tam takiej koncentracji handlu, gastronomii czy innych tego typu usług - ale jest całkiem przyjemnie. Podświetlana fontanna, stare wille uzdrowiskowe. Dla dzieciaków polecam muzeum zabawek - na końcu deptaka przy drodze w kierunku Tylicza. Jeśli chodzi o narty to w tej chwili na topie są najpewniej stoki w Słotwinach.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
-
- User
Zakopane czy Krynica?
Głównie to faktycznie deptak i uliczki ościenne czyli głównie od starej pijalni przez cały Plac Dietla po Nową Pijalnie. Spacerkiem 20-30 minut plus dodatkowy czas na zdjęcia, straganiki i oscypka z grilla
Czy podobne do Krupówek? Moim zdaniem raczej nie. Jest to zabytkowa zabudowa typowo sanatoryjna w stylu szwajcarskim.
Dla dzieci słyszałem, że jest dodatkowa atrakcja czyli Muzeum Zabawek, ale gdzie to i co tam jest ciekawego to nie wiem.
A jakby was naszło na domowe jedzenie to nie sugerujcie się napisem na barze po drugiej stronie ulicy Pasażu Krynickiego przy
ul. Kraszewskiego!!!! Domowe jadło góralskie jest tylko z nazwy!!!!!

Dla dzieci słyszałem, że jest dodatkowa atrakcja czyli Muzeum Zabawek, ale gdzie to i co tam jest ciekawego to nie wiem.
A jakby was naszło na domowe jedzenie to nie sugerujcie się napisem na barze po drugiej stronie ulicy Pasażu Krynickiego przy
ul. Kraszewskiego!!!! Domowe jadło góralskie jest tylko z nazwy!!!!!
-
- Administrator
Zakopane czy Krynica?
Poza wymienionymi przez dinksiarza jest też nowa atrakcja położona obok wyciągu: http://wiezawidokowa.pl/
Stan prac nad budową ponoć zaawansowany, ale nie wiem, czy do ferii otworzą. Generalnie zwróć uwagę na Słotwiny.
Namiastki życia nocnego w Krynicy w sezonie zimowym powinny być. Wspominani kuracjusze, ale też turnusy w czasie ferii zimowych. Koncerty często odbywają się w Pijalni Głównej (dość często koncertują znani polscy wykonawcy). Słynne są też tamtejsze dancingi w Starym Domu Zdrojowym, nie tylko dla emerytów. Z innych atrakcji polecam wizytę w Muzeum Nikifora – Galerii Sztuki „Romanówka”. Mam też kilka swoich ulubionych miejscówek w temacie gastronomii. Jeśli jesteś tym zainteresowany, mogę kilka ulubionych opisać.
Stan prac nad budową ponoć zaawansowany, ale nie wiem, czy do ferii otworzą. Generalnie zwróć uwagę na Słotwiny.
Namiastki życia nocnego w Krynicy w sezonie zimowym powinny być. Wspominani kuracjusze, ale też turnusy w czasie ferii zimowych. Koncerty często odbywają się w Pijalni Głównej (dość często koncertują znani polscy wykonawcy). Słynne są też tamtejsze dancingi w Starym Domu Zdrojowym, nie tylko dla emerytów. Z innych atrakcji polecam wizytę w Muzeum Nikifora – Galerii Sztuki „Romanówka”. Mam też kilka swoich ulubionych miejscówek w temacie gastronomii. Jeśli jesteś tym zainteresowany, mogę kilka ulubionych opisać.
Ogólnie słabo w Krynicy z tzw. "miejskim życiem". Ale mnie to np. odpowiada.
-
- Jr. Admin
Zakopane czy Krynica?
No właśnie. To ciekawe. Mam wrażenie, że w Iwoniczu-Zdrój było z tym lepiej niż w Krynicy a byłem w podobnej porze roku - no może tym razem nie w świąteczny weekend.
-
- User
Zakopane czy Krynica?
Bardzo przydatne informacje, dziękuję. Ta wieża widokowa zapowiada się ciekawie, dobrze byłoby się na nią załapać już w te ferie.
Zadam jeszcze jedno pytanie. Otóż nauczony wspomnianym przeze mnie "syndromem ustrońskim" stałem się pod tym względem ostrożny. A zatem czy wieczorami (tak po 18) jest trochę przyjezdnych na ulicach, a te wszystkie stragany są jeszcze czynne, czy raczej wtedy już handlarze się zwijają, zaś ludzie chowają się po lokalach i bazie noclegowej? Tak dopytuję, gdyż stwierdziliśmy, że bycie jedynym żywym duchem w okolicy nam jednak nie odpowiada.
Zadam jeszcze jedno pytanie. Otóż nauczony wspomnianym przeze mnie "syndromem ustrońskim" stałem się pod tym względem ostrożny. A zatem czy wieczorami (tak po 18) jest trochę przyjezdnych na ulicach, a te wszystkie stragany są jeszcze czynne, czy raczej wtedy już handlarze się zwijają, zaś ludzie chowają się po lokalach i bazie noclegowej? Tak dopytuję, gdyż stwierdziliśmy, że bycie jedynym żywym duchem w okolicy nam jednak nie odpowiada.
-
- Administrator
Zakopane czy Krynica?
Aktualnie, czyli po sezonie letnim, a przed zimowym po 18-tej są raczej pustki. Ludzie spędzają czas w miejscach noclegu i/lub w lokalach. Tych znowu też zbyt wiele tam nie ma. W czasie ferii zimowych może to się zmieni. Wskazówka: Podgląd aktualnej sytuacji możesz zobaczyć w kamerach internetowych z Krynicy. Deptak jest w miarę dobrze widoczny.sleepwalker pisze: ↑4 lis 2018, o 09:46A zatem czy wieczorami (tak po 18) jest trochę przyjezdnych na ulicach, a te wszystkie stragany są jeszcze czynne, czy raczej wtedy już handlarze się zwijają, zaś ludzie chowają się po lokalach i bazie noclegowej?
-
- Ekspert
Zakopane czy Krynica?
Wieczory zazwyczaj w Krynicy są bardzo spokojnie. Latem jest sporo spacerowiczów i chętnych do zobaczenia grającej fontanny (marna, ale zawsze coś). Zimą sporo chyba będzie zależało od pogody. Jeśli zima dopisze to dopiszą też narciarze i pewnie trochę ludzi wieczorami będzie się po mieście włóczyć - choć mniema, że głównie w poszukiwaniu knajp. Jeśli pogoda nie dopisze to może być z tym krucho. W porównaniu z Ustroniem centrum Krynicy jest bardziej skoncentrowane, więc szansa na życie wieczorne zdecydowanie większa.
Nie wiem jak tam remont głównej drogi w Krynicy, bo wlecze się nie miłosiernie a jak się domyślasz ruchu zdecydowanie nie usprawnia.
Nie wiem jak tam remont głównej drogi w Krynicy, bo wlecze się nie miłosiernie a jak się domyślasz ruchu zdecydowanie nie usprawnia.
-
- User
Zakopane czy Krynica?
Decyzja zapadła, w lutym jedziemy do Krynicy
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Mam nadzieję, że będziemy zadowoleni. Oby tylko pogoda dopisała, bo to jak dla mnie 3/4 sukcesu 

-
- Ekspert
Zakopane czy Krynica?
Też mam nadzieję, że będziecie zadowoleni. Wcześniej w styczniu możesz się z nami wybrać do Bukowca. Jadą rodziny z dziećmi - już zgłosiło się 25 osób. Miło by było Cię poznać w sudeckich okolicznościach.
-
- Administrator
-
- User
Re: Zakopane czy Krynica?
Co to za eskapada się szykuje?
Da się zrobić

-
- Ekspert
Tradycyjna w moim (naszym) wykonaniu. Raz na kilka miesięcy wybieramy się w góry w gronie rodzin, znajomych i nieznajomych, którzy podczas wyjazdu stają się znajomymi. I grupa nam się rozrasta. Zaczynaliśmy od kilku osób - ostatnio w październiku byliśmy prawie w 30 osób (w tym sporo dzieci). Tym razem mam nadzieję, że będzie podobnie.
Więcej o wyjeździe: viewtopic.php?f=207&p=42109#p42109
-
- Administrator
-
- Ekspert
Ciekawa sprawa. Ciekawe ile lat będzie trwało wyjaśnianie sprawy i czym się zakończy ?
-
- Jr. Admin
Dziwne że nie mogę znaleźć żadnych recenzji na temat tego przybytku. Apartament dla miłośników ekstremalnych wrażeń.
-
- User
Skandal, który trzeba nagłośnić!
-
- User
Cześć wszystkim. Od grudnia, kiedy to męczyłem Was o informacje o Krynicy, minęło już sporo czasu, a mi się jakoś nie udało wrócić do tego wątku
Pora to nadrobić.
Otóż pobyt w Krynicy uważam za jak najbardziej udany. Nie nudziliśmy się, pospacerowaliśmy, pojeździliśmy na nartach i łyżwach. Warunki śnieżne dopisały, bałwany zostały polepione
Kiedyś pewnie tam wrócimy, na razie jednak będziemy polskie góry eksplorować gdzie indziej. Wstępny plan na najbliższe ferie to Karpacz, w którym nie byłem ponad 20 lat.

Otóż pobyt w Krynicy uważam za jak najbardziej udany. Nie nudziliśmy się, pospacerowaliśmy, pojeździliśmy na nartach i łyżwach. Warunki śnieżne dopisały, bałwany zostały polepione

Kiedyś pewnie tam wrócimy, na razie jednak będziemy polskie góry eksplorować gdzie indziej. Wstępny plan na najbliższe ferie to Karpacz, w którym nie byłem ponad 20 lat.
-
- Administrator
Ktoś z Was odwiedził już może ścieżkę w koronach drzew (wieżę widokową)? 

-
- Jr. Admin
Tej krynickiej nie. Bardziej celowałbym póki co w Magurę Spiską i to bynajmniej nie ze względu na samą wieżę, ale generalnie widok na Tatry oraz inne uroki regionu, np. żywy skansen w Osturni.
-
- Administrator
Jeśli ktoś będzie na tej krynickiej, prosiłbym o zdjęcia poglądowe z wycieczki.
-
- Administrator
Możliwe, że zaglądnę w następny weekend. Cennik jednak trochę przesadzony.
-
- Ekspert
Ile sobie życzą ?
-
- Administrator
-
- Ekspert
U la la ! Ceny jak w sklepie koła fortuny.
-
- Administrator
W minioną niedzielę w Krynicy wiieeelkie tłumy. Nie dało rady zaparkować. Zakopane nr 2 niestety.