Myślę, że warto wybrać się w region dla wielu turystów mało znany, jakim są okolice rzeki Bug w północnej części woj. lubelskiego oraz podlaskiego. W regionie tym, oprócz tego, iż można skorzystać z dobrodziejstw Bugu (spływy, rejsy "wycieczkowcem"), a przy okazji zobaczyć bobra, czy węgorza :-), warto także odwiedzić takie miejscowości, jak:
Janów Podlaski, gdzie znajduje się znana na całym świecie stadnina koni założona już w 1817 roku, gdzie przyjeżdżają hodowcy koni z całego świata (między innymi Arabowie przybywają, aby zakupić konie arabskie). Nieopodal można odwiedzić pracownię malarską Macieja Falkiewicza-znanego artysty (www.maciejfalkiewicz.za.pl.). Tutaj także znajdował się zamek królewski, który został zburzony przez szwedów w XVII wieku a później natomiast na jego ruinach powstał pałac biskupi, do którego przeprowadził się biskup Adam Naruszewicz na znak sprzeciwu wobec władzy, która utrzymywała bliskie kontakty z Carycą Katarzyną.
Drohiczyn, który uznawany był za ulubione miejsce księcia Witolda, położony jest w woj. podlaskim. To miejsce znane, jako miejsce koronacji Królów Rusi. To tutaj był koronowany Daniel Romanowicz- prawnuk Bolesława Krzywoustego. Najbardziej znanym zabytkiem jest kościół PW. Wszystkich Świętych. to miasto słynące z wieloreligijności, jeśli można to tak nazwać, ponieważ znajdowały się tu 3 kościoły katolickie, 5 cerkwi oraz cztery klasztory. Każdy turysta wypocznie w tym regionie, gdyż obfituje on w liczne gospodarstwa agroturystyczne słynące z niespotykanej gościnności ;-).

Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Brzegiem Bugu
-
tramp
Re: Brzegiem Bugu
Polecam spływ Bugiem. Już kilka razy samotnie płynąłem od Serpelic (pierwsza miejscowość po polskiej stronie granicy), odcinkami aż do Zalewu Zegrzyńskiego. Rzeka aż do Wyszkowa jest całkiem dzika a nieliczni spotkani tubylcy bardzo życzliwi. Płynąc samotnie, nie mogłem pozostawiać kajaka bez opieki i zapuszczać się do mijanych miejscowości więc całą dolinę Bugu znam tylko z poziomu rzeki.
Brzegiem Bugu
Byłem w wakacje na spływie bugiem. Generalnie fajna sprawa, ale też trochę strasznie. Szczególnie te wiry 
Brzegiem Bugu
A są jakieś problemy z pogranicznikami?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/