Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

TOP 10

Bieżące wydarzenia, aktualności.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Re: TOP 10

Post autor: Comen »

Gollum pisze:Poszli po łatwiźnie. Po co myśleć, to przecież męczy, i szukać w książkach i relacjach Avili, Toledo czy Montserratu, skoro damy po trzy z Barcelony i Sewilli i już mamy sześć. Zresztą i tak dobrze, że w zestawieniu nie znalazł się np. Hotel Acapulco...
Nie no ja też odczuwam trochę niedosyt, że nie ma Toledo, niesamowitych kastylijskich zamków, białych miast andaluzyjskich, placów i pałaców Salamanki, katedry w Burgos, kościołów mudejarowych w Teruelu czy muzeum Guggenheima w Bilbao, no ale pewnie tak wygląda głosowanie przeciętnych turystów, którzy najczęściej bywają właśnie w Barcelonie czy Sewilli. Cóz w Hiszpanii atrakcji jest więcej niż tylko w tej anonsowanej dziesiątce
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Gollum
Ekspert

Post autor: Gollum »

No dobrze, to do katedry, placu Hiszpańskiego i Alkazaru dokładamy Główne Archiwum Indii, Arenę, Złotą Wieżę, Metropol Parasol, Antigua Audiencia, Iglesia de San Luis de los Franceses, Casa de Pilatos i tym samym całą Hiszpanię załatwiamy Sewillą.
A jeszcze lepiej w Barcelonie; obok Sagrady Familii, Casa Mila i Casa Batllo stawiamy park Güella, Casa Calvet, Casa Vincens, Pawilony Güella, Colonia Güell, Plac Kataloński, Collegio Teresiano i mamy w jednym nie tylko Hiszpanię, ale i Gaudiego!
Jak gdzieś jest zatrzęsienie ciekawych miejsc, to się je łączy w jedno, a nie wymienia po kilka, zaciemniając tym samym obraz małym duchem i wiedzą, którzy pewnie już myślą, że w Hiszpanii są dwa miejsca superhiper i cztery inne, jedynie super, a resztę mogą sobie odpuścić.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Tak. Tylko, że te wszystkie "topy" mają to do siebie, że głosuje tam określona grupa turystów (ankieta, badanie). Tutaj mamy przykład, jak już wspomniał Comen, urlopowiczów (portal co ciekawe bardziej znany i doceniany na Zachodzie niż u nas!). Gdyby głosowanie odbyło się w gronie np. historyków, pielgrzymów, czy nurków, wyniki z pewnością wyglądałyby zupełnie inaczej.
Awatar użytkownika
Gollum
Ekspert

To i tak mają tam inteligentnych urlopowiczów. Nasi wymieniliby tą lejącą się katedrę i okoliczny hiperluksusowy hotel
Awatar użytkownika
Gollum
Ekspert

http://podroze.onet.pl/przyroda/10-miej ... czyc/9mhw7" onclick="window.open(this.href);return false;

Top chorwacki. Wszystko zgoda, ale nie Makarska. Tam nie ma absolutnie nic ciekawego, a do tego morze to - jak mawia mój Krzysiek - marna podróbka. Jeśli chwalą Biokovo, a warto, to niech podadzą Biokovo a nie grajdoł obok. Choć brak Krki i Trogiru może dziwić, ale cóż, to top 10, a nie 12