Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Lepsza książka czy Internet?

Opinie, wskazówki.
Regulamin forum
Polecane miejsca, np. kawiarnie, hotele, itp. dodajemy do danego regionu w dziale "Polska". Zakaz umieszczania linków do komercyjnych stron www (reklam i ogłoszeń)!
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Lepsza książka czy Internet?

Post autor: Comen »

W jaki sposób lepiej zdobyć informacje o miejscu w który się wybieramy. Kupić lub pożyczyć przewodnik czy skorzystać z Internetu. Który sposób lepszy i dlaczego?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert

Re: Lepsza książka czy Internet?

Post autor: Yoana »

Jeśli jestem w domu, to chętnie zaglądam do Internetu, gdy np. muszę zaplanować wyjazd, natomiast z doświadczenia wiem, że np. podczas wyjazdu ( o ile nie planuję zabrać komputera) przydaje się przewodnik. Chyba wszystkim zdarza się, że podczas wyjazdu, np. przez zła pogodę musimy zmienić plany i wtedy przydaje się przewodnik. Natomiast plusem informacji internetowej jest jej aktualność. Chyba lepiej sprawdzić warunki wstępu do danego muzeum właśnie w Internecie.
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Sporo zależy od celu podróży. <mysli>
Przewodniki książkowe z reguły zawierają podstawową, praktyczną wiedzę z danego terenu.
W Internecie możemy znaleźć dodatkowe informacje, uzupełnić/poszerzyć wiedzę "przewodnikową" korzystając z wielu różnych źródeł jednocześnie, czyt. różnych stron www.
Yoana pisze:Natomiast plusem informacji internetowej jest jej aktualność. Chyba lepiej sprawdzić warunki wstępu do danego muzeum właśnie w Internecie.
Dokładnie. Adresy obiektów noclegowych (np. namiary do nawigacji), ceny biletów, aktualna pogoda na danym terenie, info o walucie, galeria zdjęć z danego obiektu/terenu, itp. - tylko z Internetu.
Awatar użytkownika
amber
Zaawansowany

Post autor: amber »

Jeśli szukam informacji o jakimś kraju i jestem w domu to korzystam z internetu, a ciekawe miejsca zaznaczam sobie na mapie.
Watro jednak potwierdzić jakąś informację na kilku stronach, bo czasami bywają błędne.
Jednak w trasie jeszcze nigdy nie korzystałam z internetu - zawsze mam ze sobą "przewodniki" książkowe. Jeśli jakiejś mi brakuje informacji albo czegoś nie wiem zawsze pytam miejscowych o brakującą mi informację.
Awatar użytkownika
creamcheese
Ekspert

Post autor: creamcheese »

Jako, że jestem pokolenie wychowane na książkach, jednak bardziej dociera do mnie informacja "papierowa"...nawet z netu wolę sobie wydrukować i dopiero czytać :) ...ale przewodniki mają swój minus jakim jest dezaktualizacja, szczególnie jeśli chodzi o informacje praktyczne: noclegi, komunikacja, godziny otwarcia, adresy
Plusem przewodnika papierowego jest to, że mozna z nim położyć się na łóżeczku i kartkować powoli, smakować

Internet jest wielkim śmietnikiem, którego wiarygodności nikt nie potwierdza...ot choćby forum, na którym można pisać co dusza zapragnie, subiektywnie...ktoś wchodzący z zewnątrz musi zachować duży margines bezpieczeństwa czerpiąc informacje z netu.

Piszący przewodnik ksiązkowy podpisuje sie imieniem i nazwiskiem...można szukać wydawnictw napisanych przez autorytety, jak choćby Nyka o Tatrach...i wierzyć w nie. W necie pisać "każdy może, raz lepiej raz gorzej" i nie koniecznie podpisywać się pod tym...więc trzeba przesiewac informacje

Ja korzystam przede wszystkim z map, przewodników książkowych, a uzupełniam informację z netu (np o możliwości nocleg...choć i tu często okazuje się , że jakaś agro skończyła działalność dawno, a w necie "wisi"...bo nikt nie robi porządków)

Pozdrawiam