Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Smartfon z pomocnym oprogramowaniem (Android, Windows Phone)

Kącik miłośników fotografii podróżniczej oraz wymiana informacji o zastosowaniu smartfonów w turystyce.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Smartfon z pomocnym oprogramowaniem (Android, Windows Phone)

Post autor: Adler »

Które aplikacje możecie polecić do wgrania w telefonie kom.
Mam tu na myśli aplikacje, programy, które pomogą nam podczas wędrówek, wycieczek oraz wypraw.

Słów kilka o przykładach, sposobach, systemach, aplikacjach...
Awatar użytkownika
Gniewko
Zaawansowany

Post autor: Gniewko »

Najbardziej przydatna jest nawigacja GPS. Trzeba tylko wiedzieć czy telefon ma wbudowany odbiornik GPS. Wtedy nie będziemy płacić za połączenie z satelitą. Jeśli takiego odbiornika nie ma, to łączymy się z GPS poprzez GPRS. Płacimy wtedy za połączenie wg stosownych stawek operatora.
Najczęściej spotykane systemy operacyjne to Symbian, Windows Mobile (WindowsPhone)
i Android.
Najpopularniejsze programy to AutoMapa, TomTom, Garmin, MapaMap, NaviExpert.
W moim telefonie najlepiej sprawdziła się AM 6.1 Pod WM 6.1.

Może się przydać też aparat choć wiadomo, że to nie to samo co nawet kompaktowa cyfrówka. Zdarzało się jednak, że aparat w telefonie robił lepsze zdjęcia niż porównywalny aparat fotograficzny, ale to było dawno (Sony Ericsson K 750i).
Awatar użytkownika
arti5c
Stały bywalec

Post autor: arti5c »

skiwopin, No nie jestem pewien co do tego co napisałeś, jak nie ma GPS w telefonie to GPRS cię nie poprowadzi i nie połączy się z satelitą. Może jedynie wyświetlić ci mapę np. Google maps lub inną ale z nawigacji to już nici. Może się mylę ale miałem telefony bez GPS i o nawigacji nie było mowy.
Awatar użytkownika
GreeN
Stały bywalec

Post autor: GreeN »

Polecam 5230 Navi mam go za niewielką kase super gps za free
Sygica polecam
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

A jakie jeszcze inne przydatne aplikacje?
Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert

Post autor: Yoana »

Podobnie jest z ipodami. Np. firma Apple oferuje darmowe oprogramowanie+ aktualizacje, które to można ściągnąc z internetu (konkretnie ze strony producenta). Czytałam same pozytywne opinie na ten temat ;-)
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj: