Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Kraków

Ciekawe miejsca w Małopolsce.
Regulamin forum
Ogłoszenia komercyjne/reklamy - odpłatne.
Kontakt: adminturystycznie@icloud.com
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Re: Kraków

Post autor: Comen »

Ze względu na upały i okres wakacyjny ze wzmożoną liczbą turystów część komnat wawelskich (określone sale) zostają w lipcu i sierpniu wyłączone z oferty zwiedzania turystycznego. Dotyczy to m .in. Gabinetu Włoskiego, Kurzej Stopy, Gabinetu Holenderskiego czy Gabinetu w Wieży Zygmunta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Comen pisze: 30 cze 2026, o 09:48 Ze względu na upały i okres wakacyjny ze wzmożoną liczbą turystów część komnat wawelskich (określone sale) zostają w lipcu i sierpniu wyłączone z oferty zwiedzania turystycznego. Dotyczy to m .in. Gabinetu Włoskiego, Kurzej Stopy, Gabinetu Holenderskiego czy Gabinetu w Wieży Zygmunta.
Ze względu na upały ? To już wiedzą, że przez 2 miesiące będą tak wysokie temperatury ?
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Zakładają, że gorący mikroklimat plus wdechy i wydechy tłumów zwiedzających nie sprzyja utrzymaniu w dobrym stanie dzieł sztuki. Pewnie o to chodzi.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

W Krakowie otwarto nową wiślaną kładkę na Ludwinów w zakolu rzeki pod hotelem Forum.
Kładka od strony Kazimierza.jpg
Trochę przeprawa przez rzekę, trochę punkt widokowy.
Zakole Wisły.jpg
Jak zwykle obiekt wzbudza kontrowersje, że zbyt masywny, że wjazdy drogi rowerowej na bulwar kiepsko oznakowane i przez to kolizyjne.
Kładka Ludwinowska.jpg
Wg mnie w kwestii widoku lepiej by było, gdyby najwyższy punkt usytuowano po drugiej stronie nurtu.
Schody na szczyt.jpg
Tak jak jest, to kościół na Skałce przesłania panoramę na Wawel.
W stronę Wawelu.jpg
Ciekawe czy w jakiś w sposób doprowadzi to do ożywienia Ludwinowa.
Ludwinów.jpg
Zachowała się tam przynajmniej jedna urocza mała uliczka w starym stylu, ale mocno zaniedbana.
Walące się domki.jpg
Pytanie czy tereny zagarnie agresywna deweloperka, jak to już zresztą się stało w dużej części, czy może pozostanie taki mały krakowski Montmartre.
Jesień na Ludwinowie.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kataton
Zaawansowany

Post autor: kataton »

Tam deweloperka mocno tereny Garbarni ponoć przyciska. Szkoda, bo to jedyny klub z Krakowa, który darzę sympatią.

Zresztą, w Tarnowie to samo przy Plantach. Ale tutaj mi akurat nie szkoda ;)
ODPOWIEDZ