Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Słowacja

Ciekawe miejsca w Europie.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Słowacja

Post autor: Adler »

Polecam wszystkim wizytę w Meander Park w Oravicach, zaraz przy granicy, położony kilka km. od Zakopanego. Znajduje się tam kąpielisko termalne.

Miałem okazję być tam kilka lat temu w zimie.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Polecam jeszcze Trenczyn.
Warto zaplanować tam krótki postój, np. w drodze do Wiednia.

Wspominałem już na forum o zamku położonym nad miastem (charakterystyczne miejsce z widokiem na całe miasto)...

Auto zostaje w centrum, piesza wędrówka na górę :-)
Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert

Post autor: Yoana »

Na letni wypoczynek polecam ośrodek wypoczynkowy Zemplínska šírava ("wschodniosłowackie morze").

http://sirava.sk/
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek
Awatar użytkownika
awteam
Początkujący

Post autor: awteam »

Zamek w Trenczynie góruje nad miastem. Warto też wejść na wieżę by zobaczyć rynek i okolice.
Urokliwe miejsce warte zobaczenia .
Tak samo jak Bojnice - może bardziej....
lucyna
Stały bywalec

Post autor: lucyna »

Zapraszam w region nieznany turystycznie, aczkolwiek bardzo ciekawy czyli do północno-wschodniej Słowacji, w Bukovske Vrchy, do Vyhorlatu itd. Teren przeuroczy, cisza, spokój, unikatowa przyroda. Może bliżej go przedstawię w odrębnym wątku.
lucyna
Stały bywalec

Północno-wschodnia Słowacja

Post autor: lucyna »

Słowackie Karpaty Wschodnie dzielą się na: pasmo Busova, Pogórze Ondawskie i Laboreckie, Bukowskie Wierchy, Vyhorlat oraz Przedgórze Beskidzkie. Busov i oba pogórza czasami w naszym kraju nazywa się słowackim Beskidem Niskim. Bukowskie Wierchy (Góry Bukowskie) to słowackie Bieszczady.
Osobnym i wyraźnie odcinającym się od wymienionych przeze mnie jednost