Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Główny Szlak Beskidzki - spostrzeżenia...
Re: GSB - spostrzeżenia...
Nie wiem, jak innych, ale te dzienne, ponad 30km. odcinki trochę mnie niepokoją (fizycznie i psychicznie). <uoee>
- creamcheese
- Ekspert
30 to ja mogę zrobić raz na kilka dni...ale musi być też luzik. Mój najdłuższy dzień...nie wiem ile km to(na cięzko) z Krupowej przez Babią i Mędralową do Głuchaczek...następnego dnia miałem siłe tylko do na Miziową
Jestem pełen obaw co do tego przeklejonego przeze mnie planu...chyba że są galernikami
Jestem pełen obaw co do tego przeklejonego przeze mnie planu...chyba że są galernikami
Zauważcie że GSB omija aż 3 beskidzkie regiony: Beskid Mały, Beskid Średni i Beskid Wyspowy
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
- creamcheese
- Ekspert
Fakt!! Ale to niedopatrzenie nadrabia Mały Szlak Beskidzki z Bielska-Białej (Straconka) na Luboń Wielki - 137 km - znakowany również na czerwonoComen pisze:Zauważcie że GSB omija aż 3 beskidzkie regiony: Beskid Mały, Beskid Średni i Beskid Wyspowy
Ale...i GSB i MSB omijają pasmo zaliczane do Beskidów (a przynajmniej zaliczane do Korony Beskidów Polskich)...Pieniny!!
Pozdrawiam
- creamcheese
- Ekspert
Odc. 6 - Beskid Żywiecki
16. Bystra – Markowe Szczawiny ok. 10 h
Po drodze schronisko na Hali Krupowej i przełęcz Krowiarki (tam cokolwiek mozna kupić do zjedzenia)i oczywiście zdobyta Babia Góra…zero sklepów, tylko góry i las. W Markowych atmosfera w lecie jak w poczekalni dworcowej...a z noclegiem to róznie bywa, (o godzinie 15 panienka zza lady nie potrafiła powiedziec czy gleba bedzie czy nie) 17. Markowe Szczawiny – Hala Miziowa ok. 9h
Mijamy (w lecie) klimatyczną bazę w Głuchaczkach…szkoda, że nie zanocujemy tutaj
Na przełęczy Korbielowskiej jeden stragan z serkami i piwo spod lady…a obok opuszczone i niewykorzystane, nowe budynki przejścia granicznego…czyli niesiemy żarcie z Bystrej albo żywimy się w schroniskach (w Głuchaczkach nic nie można kupić)...nocleg na Hali dość drogi(tak jak na Jaworzynie Krynickiej) a jedzenie w knajpce w cenach również ciut wyższych. Podobno jest bar ale nie widziałem go otwartego i nie znam cen. 18. Hala Miziowa – Węgierska Górka – ok. 7h
Na trasie schronisko na Rysiance i baza turystyczna Słowianka (w niej nic nie zjemy…chyba że snikersa). W Węgierskiej Górce nocleg na agro i zakup prowiantu na Beskid Śląski
16. Bystra – Markowe Szczawiny ok. 10 h
Po drodze schronisko na Hali Krupowej i przełęcz Krowiarki (tam cokolwiek mozna kupić do zjedzenia)i oczywiście zdobyta Babia Góra…zero sklepów, tylko góry i las. W Markowych atmosfera w lecie jak w poczekalni dworcowej...a z noclegiem to róznie bywa, (o godzinie 15 panienka zza lady nie potrafiła powiedziec czy gleba bedzie czy nie) 17. Markowe Szczawiny – Hala Miziowa ok. 9h
Mijamy (w lecie) klimatyczną bazę w Głuchaczkach…szkoda, że nie zanocujemy tutaj
Na przełęczy Korbielowskiej jeden stragan z serkami i piwo spod lady…a obok opuszczone i niewykorzystane, nowe budynki przejścia granicznego…czyli niesiemy żarcie z Bystrej albo żywimy się w schroniskach (w Głuchaczkach nic nie można kupić)...nocleg na Hali dość drogi(tak jak na Jaworzynie Krynickiej) a jedzenie w knajpce w cenach również ciut wyższych. Podobno jest bar ale nie widziałem go otwartego i nie znam cen. 18. Hala Miziowa – Węgierska Górka – ok. 7h
Na trasie schronisko na Rysiance i baza turystyczna Słowianka (w niej nic nie zjemy…chyba że snikersa). W Węgierskiej Górce nocleg na agro i zakup prowiantu na Beskid Śląski