Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Nowe szlaki/zmienione szlaki

Rozmowy o sprawach związanych z górami.
Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert

Nowe szlaki/zmienione szlaki

Post autor: petruss1990 »

Wiadomo, wszystko ewoluuje i nie pozostaje takie same. Ten wątek jest po to, alby przekazywać informacje o zmianach w przebiegu szlaków, nowych szlakach i ich zamykaniu.

Otwarty w tym roku szlak w Gorcach koloru czarnego łączący Mszanę Dolną z Rabką-Zdrój.

Nie wiem czy wiecie, że szlak do Tomanowej Przełęczy(czerwony) jest zamknięty. Koleżanka w tym roku się nacięła i musiała wracać do Kasprowego z powrotem. Nastąpiły też jakiś czas temu zmiany w przebiegu szlaków w okolicach dol. Chochołowskiej. Zaobserwowałem w księgarni.
Zło nie śpi...
Awatar użytkownika
amber
Zaawansowany

Re: Nowe szlaki/zmienione szlaki

Post autor: amber »

Może nie tyle co zmiana szlaku, ale powstało kilka nowych wokół jeziora Myczkowieckiego. Ciekawostką jest ich forma, bo nie mają standardowych kolorów i kształtów ale serduszka, czy trójkąty:)
Może w sumie raczej podpiąć je pod ścieżki przyrodniczo - edukacyjne :)
W każdym bądź razie jest już ich sporo i jest gdzie wędrować - tym bardziej, że wokół całego jeziora występuje kilka rezerwatów:)
lucyna
Stały bywalec

Post autor: lucyna »

Wkradły się nieścisłości. Szlaki i ścieżki w okolicy J. Myczkowieckiego. Jest ich 16 plus szlak górski i ścieżki spacerowe.
Szlak zielony Zagórz-Krysowa odcinek Zwierzyń-Myczków
Rezerwaty udostępnione turystycznie: "Nad Jeziorem Myczkowieckim" , "Koziniec" ścieżka spacerowa gminy Solina niebieska tradycyjne oznakowanie,
"Nad Jeziorem Myczkowieckim" ścieżka spacerowa gminy Solina kolor czerwony
Rezerwat "Bobry w Uherach" trasa eko-muzeum "W krainie bobrów".

"W krainie bobrów". jest to sieć ścieżek spacerowych.
Żółty otacza Kotlinę Uheczańską to pętla kończąca się i rozpoczynająca się w ośrodku Caritas w Myczkowcach
Zielony: łącznik rzeka Olszanka -pasmo Żukowa-Podkamionka-Kamień Leski łączy się ze szlakiem zielonym
Zielona ścieżka przyrodnicza: Myczkowce-Koziniec-kamieniołom-szkółka w Orelcu-Kamienne Serce Macochy tu należy uważać brakuje kilka znaków
Nietypowo oznakowane to ścieżki nording walking
Zielony romb Wokół Żukowca w Bóbrce
Zielony trójkąt Wokół Bóbrki przez Koziniec
Zielony skałki do skałek ukrytych w zwierzynieckim lesie
Zielony serce Do rezerwatu Przełom Sanu pod Zwierzyniem
Czerwony kółko Do źródełka, elektrowni i przełomu Sanu w Zwierzyniu
Czerwony romb Na widokowych Wierchach
Niebieski serce Wokół Jeziora Myczkowieckiego do Soliny
Niebieski romb Do rezerwatu krajobrazowego Koziniec
Niebieski trójkąt Z Podkamionki w lasy masywu Czulni
Niebieski liść W lasy pasma Żukowa
Czarny trop Śladami bobrów do Uherzec Mineralnych
Niebieski kółko Do kamiennego serca Macochy
Żółty trop Tropami rysia w pasmach Kozińca i Żukowa
Pomarańczowe serce Śladami bieszczadzkich zbójów do Orelca
Pomarańczowe skałki Wokół Myczkowieckich skałek

To jest plątanina ścieżek, jedne powstają na drugich. Aby zorientować się w wersji najnowszej propnuję zakupić sobie książkę i mapę autorstwa Staszka Ołowskiego. Bez tego nie rozgryziesz. Tym bardziej, że ścieżki powstają ale nikt ich nie rewitalizuje. Ścieżką żółtą W krainie Bobrów szłam w niedzielę, znaki ledwo widoczne.
Awatar użytkownika
amber
Zaawansowany

Post autor: amber »

Zgadzam się z Tobą, że ciężko się w nich połapać:)
Sama wędrowałam nimi z niektórymi turystami :)

Mimo wszystko śmiesznie wyglądają te serduszka, romby i trójkąty gdy widzimy je na drzewach:)
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Nowe szlaki w polskich górach

Post autor: Comen »

Wiem, że w tamtym roku otwarto nowy czarny szlak w Beskidzie Wyspowym łączący Rabkę i Mszanę Dolną przez wzgórze Potaczkowa. Ciekawe czy znacie może jakieś inne przykłady takich szlaków w polskich górach. I czy uważacie że znakowanie nowych tras ma sens cy też może obecna sieć znakowanych ścieżek jest wystarczająca?

Temat został przeniesiony.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/