Odpowiedzi po kolei:
Bartne - 56 (na 63 schroniska)
Andrzejówka - 12
Orlica - rzeczywiście 2 miejsce. Dostała prawie maxa (czyli 26 punktów na 28 możliwych) za noclegi, ale taką samą punktację za noclegi dostały Roztoka, Maciejowa, Przysłop i Ornak, a tam TV i łazienek w pokojach jak na lekarstwo. Czy sugerujesz, że za łazienkę i TV w pokoju w schronisku mają odbierać punkty ?

Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Schroniska górskie, bacówki, chaty, bazy studenckie
Re: Schroniska górskie
Chodzi o to, że od schroniska oczekuję warunków turystycznych za niską cenę. Jeśli chcę mieć pachnącą pościel i tv w pokoju, wybieram pensjonat lub hotel. Płacę wtedy więcej za wyższy komfort w obiekcie noclegowym. Klimat typowo górski schronisk widzę powoli zatraca się, idzie w zapomnienie. Pamiętam, jak narzekałeś ostatnio na wysokie ceny w PTTK Jaworzyna Krynicka, a obiekt tam u nich wysoko w rankingu...
Niestety klimat górskiego schroniska w kilku miejscach powoli zanika, ale jest jeszcze sporo normalnych schronisk gdzie można spać w przyzwoitych warunkach turystycznych za niewielkie pieniądze (do 30 - 35 zł). Możesz być spokojny, że z bacówek moskałowskich nie zrobią drogich pensjonatów (a taka Maciejowa jest na 3 miejscu w rankingu), a i wiele innych schronisk nie będzie chciało iść tą drogą, co widać na przykładzie choćby Roztoki.
Oni niech sobie robią swój ranking. Mają do tego prawo.
A może my zrobimy jakąś ankietę/głosowanie na ten temat?
A może my zrobimy jakąś ankietę/głosowanie na ten temat?
Każdy ma prawo zrobić własny ranking. My też możemy. Inna sprawa jak głosować. Ja mogę wypowiadać się jedynie o schroniskach górskich w których byłem, a we wszystkich w Polsce jeszcze nie spałem.