Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Szczególnie polecane przewodniki/mapy turystyczne

Opinie, wskazówki.
Regulamin forum
Polecane miejsca, np. kawiarnie, hotele, itp. dodajemy do danego regionu w dziale "Polska". Zakaz umieszczania linków do komercyjnych stron www (reklam i ogłoszeń)!
Donna
Zaawansowany

Post autor: Donna »

Mam taki przewodnik w twardej oprawie. (jego wadą może być jedynie to, że jest ogólnikowo napisany, ma tylko te najważniejsze info)

POZNAJEMY REGIONY POLSKI wydawnictwo Demart

Obrazek

Są tam informacje o Wielkopolsce, Pomorzu, Warmii, Mazurach, Mazowszu i Podlasiu, Małopolsce i Lubelszczyźnie, Górnym śląsku, Dolnym śląsku,
Scharakteryzowano pejzaże i parki narodowe, miejsca chronione, najważniejsze odkrycia archeologiczne w regionach, zabytki takie jak zamki, pałace i kościoły
Przepiękne ilustracje pokazujące to wszystko co wyżej jest opisane :-)
Książkę zamyka przegląd legend nawiązujących do historii regionów.

Z początku wydawał mi się taki nijaki (bo dostałam go na prezent) ale po przeczytaniu okazał się pomocny nawet w pytaniach na egzamin pilota... pomogły mi ilustracje i opisy kościołów, zamków przy stylach architektonicznych.. zdjęcia w nim naprawdę robią wrażenia...
Awatar użytkownika
figamaga
Zaawansowany

Post autor: figamaga »

Ja już kiedyś polecałam wydawnictwo Bezdroża.
Jak dla mnie bardzo dobrze przewodniki, oprócz tradycyjnego opisu, autorzy przedstawiają np.restauracje godne polecenia, schematy, plany np. rynku wraz z opisem.
Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert

Post autor: Yoana »

Obecnie w księgarniach Matras można kupić w atrakcyjnej (promocyjnej) cenie różnego typu przewodniki ;-)
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek
Tuśka

Post autor: Tuśka »

Mi przypadło do gustu wydawnictwo ExpressMap - bardzo przystępnie i fajnie podzielone trasy po miastach.
lucyna
Stały bywalec

Odp.: Szczególnie polecane przewodniki/mapy turystyczne

Post autor: lucyna »