Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Schroniska górskie, bacówki, chaty, bazy studenckie

Rozmowy o sprawach związanych z górami.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Re: Schroniska górskie

Post autor: Adler »

Ok, ale nie możemy też oceniać obecnej sytuacji schronisk tylko na przykładzie KPN (tutaj zgoda - w KPN dzieje się nie dobrze pod tym względem). Popatrzmy jednak na kondycję schronisk/bacówek również w innych regionach/pasmach górskich...

Czy ktoś ma dostęp do rankingu schronisk PTTK opublikowanego w czasopiśmie górskim "npm"?
Awatar użytkownika
creamcheese
Ekspert

Post autor: creamcheese »

Ranking będzie w sierpniowym "npm" czyli około połowy lipca w sprzedarzy.
Ale ten ranking nic nie znaczy...nocowałem w schronisku "ze szpicy' i rano, gdy powiedziałem gospodarzowi, że gratuluję, i że jest mi niezmiernie...odpowiedział (skacowany)
-Sp.....laj
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

W tym starym sprzed dwóch lat najlepsze było schronisko na Hali Lipowskiej. Prawdę mówiąc trudno jednak porównywać obiekty o zróżnicowanym standardzie. Chatka Puchatka na Połoninie Wetlińskiej zawsze będzie miała w plecy ze względu na warunki sanitarne, problem z bieżącą wodą. Nie widzę też w rankingu kilku znanych schronisk (np. Luboń Wielki, Kudłacze, Polana Chochołowska).
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

"Samotnia" póki co uratowana. <tak>
Akcja w Internecie powiodła się !!
Czynsz podniesiony, ale ci sami gospodarze, ten sam charakter miejsca...
Szczegóły: tutaj
Awatar użytkownika
creamcheese
Ekspert

Post autor: creamcheese »

Ranking schronisk npm 2013
W tym roku zwycięzyła Andrzejówka w Górach Kamiennych,druga jest Pasterka w Stołowych, trzecia Dolina Roztoki Tatry, czwatre Markowe Szczawiny w Beskidzie Żywieckim, piata Hala Lipowska tudzież,... a na szarym końcu Okraj w Karkonoszach. Nisko ocenione są również Chatka Puchatka i Kremenaros w Bieszczadach, Kudłacze w Beskidzie Makowskim i Hala Szrenicka w Karkonoszach.
Wszystkie wyniki już w najbliższym npm (pewnie jutro do nabycia). Jak jest zapotrzebowanie to gdy tylko dostanę numer sierpniowy do skrzynki pocztowej to mogę przedstawić szczegółową klasyfikację.
Pozdrawiam