To miejsca noclegowe w klasztorach, domach rekolekcyjnych, domach zborowych, schroniskach katolickich itp. Jest takich sporo. Wiele z nich z punktu, widzenia turysty, wyjątkowo korzystnie położonych, leżą na trasie naszych wędrówek.
Większość z nich, ale nie wszystkie, są ogólnodostępne. Nie ma tam luksusów, niezbędne minimum jednak oferują. W wielu takich nocowałem i nie unikam ich. O kilku wspomnę, a jeden przedstawię taki obiekt dokładniej.
Znane są możliwości noclegów w:
-klasztor w Dukli
-Kotań (w BN)- ośrodek rekolekcyjny
-Słotwiny koło Krynicy- katolickie schronisko młodzieżowe. Nocowałem dwukrotnie. Nie trzeba zachodzić podczas wędrówki do Krynicy.
-Szczytnik w Górach Stołowych- Dom Gościnny Misjonarzy Św. Rodziny. Nie nocowałem, ale słyszałem, że indywidualnych piechurów z drogi przenocują.
-bardzo ciekawe miejsce w okolicach Ojcowa. Większość tam pcha się na Pieskową Skałę, zamek w Ojcowie, Jaskinię Łokietka... Mało kto zna i odwiedza miejsca wyjątkowe: Grodzisko z pustelnią Św. Salomei. Tam tez jest możliwość noclegów w Domu Rekolekcyjnym.
Na koniec opiszę Dom Zborowy Baptystów w Bielicach. Nocowałem tam w dwóch różnych latach, zawsze z drogi, na ciężko, bez zapowiedzi (raz z Jesioników). Zawsze byłem mile ugoszczony. Noclegi tanie, skromne, trzeba mieć swój śpiwór. Gospodarze nie narzucają się z religią. Można zamówić posiłki. Jadałem smaczne,obfite, tanie śniadania i kolacje. Za pierwszym pobytem po kolacji bez problemu zamówiliśmy piwo. Drugim razem tuż po przybyciu, oczekując na zamówioną kolację zapytaliśmy o piwo. Odpowiedź: za 5 minut . Okazało się że szef nie miał i zjechał gdzież do wioski przywieść nam browara, a sklepu tam nie ma. Gdybyśmy wiedzieli, to byśmy nie fatygowali. To nazywa się GOŚCINNOŚĆ!
Obiekt ten pasowałby do Comena Korony Schronisk Górskich, leży na wys.ok. 700m, po lewej orograficznie stronie Białej Lądeckiej. Byłby najwyżej położonym w Górach Bialskich. Niestety nie ma w nazwie "Schronisko", a wiele schronisk przewyższa, zwłaszcza gościnnością . Polecam.
Są w Bielicach jeszcze inne obiekty noclegowe, o wyższym standardzie, leżą -większość po prawej stronie rzeki, a więc w Górach Złotych. Ale to inny temat.
O klasztorze Na Świętym Krzyżu i możliwości noclegów wspomniałem w innym miejscu.
Na koniec osobiste wspomnienie z czasów historycznych. Mój pierwszy pobyt w Krakowie. Nocowaliśmy w schronisku młodzieżowym w klasztorze. Nie wiem którym; pamiętam, że było niedaleko do Kopca Kościuszki.
Myślę, że nie jeden wędrujący po górach też nocował w podobnych, skromnych obiektach.
Jakie refleksje?
PS Tytuł przydługi i jakoś dziwnie brzmi. Ewentualna korekta mile widziana.

Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Noclegi w obiektach należących do zakonów i kościołów różnych wyznań
tadeks pisze:To miejsca noclegowe w klasztorach, domach rekolekcyjnych, domach zborowych, schroniskach katolickich itp. Jest takich sporo. Wiele z nich z punktu, widzenia turysty, wyjątkowo korzystnie położonych, leżą na trasie naszych wędrówek.
Temat dotyczy tylko wędrówek górskich, czy również wycieczek po różnych zakątkach kraju? <mysli>
Myślałem o obiektach położonych w terenach górskich. Ale myślę, że zgodnie z zakresem forum można go rozszerzyć na całą Polskę, a nawet zagranicę. Lub założyć oddzielny temat dla rejonów niegórskich