Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Dworce autobusowe w Polsce

Linie lotnicze, autokary, rejsy, podróże pociągiem oraz samochodem.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

W nawiązaniu do tematu o dworcu autobusowym w Gorlicach viewtopic.php?f=69&t=2742&p=22840&hilit=Gorlice#p21858 zachęcam do dyskusji na temat tego typu obiektów w Polsce. Mało się chyba buduje nowych, te istniejące często są likwidowane, w końcu autobus może odjechać praktycznie z każdego parkingu a to że podróżni w oczekiwaniu na transport marzną i odczuwają dyskomfort jakoś mało inwestorów obchodzi. Dworce są często przystawką do jakichś galerii handlowych, jeśli nie to zazwyczaj obskurne baraki gdzie nawet toalety nie uświadczy.
Krakowski RDA to chyba jedna z nielicznych nowych inwestycji w tym względzie. Ale i tak jest trochę za mały i ciasny, pasażerowie często muszą przekraczać plac manewrowy żeby dostać się na perony, nie chcę myśleć co by się zdarzyło w przypadku jakiejś "przygody" - typu pożar, albo atak terrorystyczny - ewakuacja na pewno nie byłaby bezproblemowa.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert

Post autor: petruss1990 »

Istotnym problemem jest zamykanie dworców na noc (Krakowski ma nocną poczekalnię), ale już Kielce, Lublin, Opole (i pewnie bardzo wiele innych...) jest zamykane na noc. Latem pół biedy, ale zimą. A o kożystaniu z toalet można zapomnieć (w Lublinie się to ponoć poprawiło, dawno nie byłem) Ostatnio byłem świadkiem jak w Janowie Lubelskim jakiś chłopak dostał mandat za mikcję w miejscu publicznym. A gdzie miał do ch****y robić. Na 9 godzinnej był 1 poza dworcowy postój o 1:30 (wyjazd o 18).
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

A propos Kielc to tamtejszy dworzec autobusowy jest dobrym przykładem tej ogólnej degrengolady dawnych placówek PKS. Dworzec zbudowany w początku lat 80-tych był na owe najnowocześniejszym w Polsce. Oryginalny kształt spodka i ciekawy projekt dwóch kondygnacji pozwalający odizolować ciągi piesze od placu manewrowego dla autobusów. Na owe czasy był to funkcjonalny projekt, niestety nie uwzględniał zmian ustrojowych, tego ze dzisiaj takie placówki utrzymują się z różnych usług pobocznych typu handel i usługi. Nie mówiąc już o kwestii dróg ewakuacyjnych utrudnionych z górnej płyty. Dziś sam budynek do jakiegoś stopnia urzeka, tylko że niestety jest już strasznie zaniedbany. Brudny. Na dolnym poziomie zrobiło się siedlisko miejscowej "bohemy" degustującej tanie wina i awanturującej się o byle co. Górny poziom niedogrzany, dworzec marnie oświetlony, z lamp na dawnej kopule żadna nie działa. Taras widokowy zastąpiły prowizoryczne budy handlowe, z pewnością potrzebne, ale lepiej byłoby je pomieścić właśnie na niższym poziomie. Informacja nieczynna, przynajmniej popołudniu. Tablica świetlna z opisami przyjazdów nie aktualizuje się kiedy autobusy mają spóźnienie, stad nie wiadomo czy kurs został odwołany, czy przyjedzie za jakiś czas, czy może odjeżdża wyjątkowo z innego stanowiska. Itp, itd. Podobno inwestor, który wykupił działkę nie zamierza inwestować w odnowę dworca a najchętniej zlikwidowałby go całkiem stawiając w tym miejscu jeszcze jedną galerię handlową. Oczywiście byle jaką, żeby tylko strumień kasy wpłynął najszybciej jak to możliwe. Trwają typowe przepychanki z urzędem miasta i organizacjami społecznymi, zwłaszcza że dworzec uznano w między czasie za zabytek, tak więc ot po prostu wyburzyć się go nie da. Ciekawe jak to wszystko zostanie rozwiązane.
Dworzec PKS.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Dobry temat.

Mam kilka subiektywnych spostrzeżeń, głównie z południowej Polski.

Część 1

Kraków - tu rzeczywiście jest przyjemnie, nowocześnie (2 platformy). Autobusy na trasach lokalnych na dolnej platformie, na trasach dalekobieżnych i międzynarodowych u góry. Razi jednak bardzo ograniczona ilość miejsca przy wjeździe na dworzec. Ciasnota przeszkadza bardziej kierowcom autokarów. Narzekają.

Tarnów - kilka stanowisk, numery końcowe to trasy dalekobieżne. Hala dworca nie zaskakuje, zupełnie przeciętne warunki. W ostatnich latach zmiana właścicieli obiektu, zauważalne zmiany w środku i przy wjeździe (bramki). Podobno dobre jedzenie w miejscowej "restauracji".

Katowice - masakra jakaś. Nie lubię tam wjeżdżać. Kilka stanowisk, ciasno, hala dworca przypomina bardziej jakiś sklep z dawnych, niekoniecznie dobrych czasów. Nie wiem, czy włodarze miasta nie widzą lub nie chcą zobaczyć problemu katowickiego dworca PKS. Firma deweloperska, która jest właścicielem tej działki, zapowiada przebudowę tego "baraku". Żadnych konkretów na razie. Trochę daleko do dworca PKP. Kilka razy miałem przyjemność przechodzić przez miasto z tobołami.

Wrocław - sporo miejsca, wiele stanowisk. Hala dworca o niewielkiej powierzchni, kilka miejsc przypomina lata 80te. Miejscowa restauracja, a raczej jadłodajnia nie zachęca niestety. Raz się tam zatrułem. Szwagier mówił coś ostatnio, że mają przebudować ten dworzec. Miejsca dużo, także jest szansa na poprawę sytua