Nocowałem kilka dni temu w Zygmuntówce na szlaku na Wielką Sowę. Schronisko było na szarym końcu (61 na 66) w rankingu npm. Minusami były m in. stare koce, brak pościeli za dodatkową opłatą, zimno w pokojach.
W Zygmuntówce od kilku dni są nowi gospodarze...remontują schronisko, okna są nowe, w pokoju...aż za ciepło. Pościel (kołdra, poduszka i bielizna pościelowa) nowiutkie, także samo łóżka w pokojach. Coś się zmienia na lepsze. Oczywiście jest jeszcze wiele niedociągnięć (ubogi bufet, brak koców...) ale wygląda na to, że schronisko będzie ok. Oby!
Ogromnym plusem (dla mnie) była cisza i brak turystów, kiedy pobliskie Sowia i Orzeł pękały w szwach i nie bardzo nawet chciały słyszeć o glebie.
Pozdrawiam

Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Schroniska górskie, bacówki, chaty, bazy studenckie
- creamcheese
- Ekspert
Schroniska górskie
"Człowiek potyka się nie o góry, a o kretowiska"
Konfucjusz
Konfucjusz
Schroniska górskie
Co do Zygmuntówki... Widać, że nowym gospodarzom zależy na tym, by schronisko funkcjonowało.
Mnie bardzo podoba się połączenie drewna i cegły

Może nowi gospodarze to ludzie, którym bliskie sercu są góry i ludzie po nich wędrujący.
Pokoje odmalowane, nowe łóżka, pościel <brawo> <brawo>
Nowe prysznice i ciepła woda, ciepło w pokojach <brawo> <brawo>
Polecajcie schronisko, bo może warto im pomóc.
Mnie bardzo podoba się połączenie drewna i cegły
Może nowi gospodarze to ludzie, którym bliskie sercu są góry i ludzie po nich wędrujący.
Pokoje odmalowane, nowe łóżka, pościel <brawo> <brawo>
Nowe prysznice i ciepła woda, ciepło w pokojach <brawo> <brawo>
Polecajcie schronisko, bo może warto im pomóc.
Schroniska górskie
W zestawie schronisk w których "drzewiej się bywało", a już nie istnieją, jest Bacówka Pod Trójgarbem. Swego czasu PTTK pozbyło się jej. Nabywcy ciągnęli biznes przez jakiś czas i zamknęli bacówkę/interes. Teraz (kwiecień br.) to kompletnie sypie się. Okna pozabijane, schody centralne pozapadane.
Czy ktoś coś wie w temacie? Szukają nabywcy, czy to definitywny koniec?
Swoją drogą Trójgarb polecam, szczególnie panoramę z niższego wierzchołka
Czy ktoś coś wie w temacie? Szukają nabywcy, czy to definitywny koniec?
Swoją drogą Trójgarb polecam, szczególnie panoramę z niższego wierzchołka
Schroniska górskie
Powracam do sprawy Lubania i powstającego tam schroniska...(...)plan budowy schroniska na Lubaniu (Gorce).
Nowe schronisko stanie w tym samym miejscu, co spalone przez Niemców w czasie II Wojny Światowej stare schronisko przy Samorodach. Jeśli wszystko pójdzie z planem, to w zimie ruszą prace budowlane. Organizatorem tego przedsięwzięcia jest spółka z o.o. Schroniska i Hotele PTTK "Karpaty".
Ruszyły tam jakiekolwiek prace? <mysli>
Czy ktoś coś wie na ten temat?
Pytam, bo zapowiadano hucznie, iż "pierwszych turystów nowe schronisko przyjmie w zimie 2014r."
Schroniska górskie
Kwestia planów i przygotowania odpowiedniej działki zajmuje jednak sporo czasu. Obecnie mówi się o terminie 2015 rok jako otwarciu schroniska