Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Chorwacja

Ciekawe miejsca w Europie.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Chorwacja

Post autor: Comen »

Martens8 pisze:Fajnie że inni moga wstawić linka jako pomoc rozszerzająca temat Chorwacji a moj wycięliście...why?
Tzw. inni napisali wiele od siebie - ty zamieściłeś tylko linka i to zapewne do strony komercyjnej.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Martens8
Początkujący

Chorwacja

Post autor: Martens8 »

Dobra nie ma sensu się kłócić, może kiedyś zasłużę na bycie traktowanym tak samo, jak będzie u mnie określona liczba postów czy coś w ten deseń...

Martens,
Rób swoje i napisz kilka postów. Udowodnij tym samym, że nie zależy Ci na reklamie.
anielek

Chorwacja

Post autor: anielek »

Na Chorwację jeżdzę prawie co rok. Zawsze znaduję lokum w okolicy Makarskiej. Na wyspy także często pływam. Korcula jest przepiękna. Chętnie bym tam zamieszkała. A jak szukam noclegu? Poprzez tamtejsze strony z noclegami, każda strona jest tłumaczona na język angielski :)
Awatar użytkownika
Gollum
Ekspert

Chorwacja

Post autor: Gollum »

ale po co? Żeby ze Słowianami dogadywać się po angielsku, to już zbrodnia. Mnie szlag trafia, gdy telewizornie z Czechami, Słowakami czy Rosjanami rozmawiają po angielsku, jakby ich nie rozumieli. Owszem, chorwacki jest nieco mniej zrozumiały, ale jak się jest Polakiem, i się zna język polski, to się zrozumie.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Chorwacja

Post autor: Comen »

Serbsko-chorwacki czy słoweński są oczywiście podobne i nie ma problemu z czytaniem tablic informacyjnych, bo rozumie się około 90%. Natomiast z językiem mówionym jest większy problem, chyba ze względu na akcent. O ile słowacki albo czeski kojarzy się łatwo o tyle południowosłowiańskie przychodzą trudniej.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Chorwacja

Post autor: gar »

Chorwacki i serbski są dla nas znacząco łatwiejsze i bardziej zrozumiałe niż słoweński.
Z ciekawostek: w Lubljanie z młodymi Słoweńcami trudno się dogadać po słoweńsku, bo oni automatycznie przechodzą na angielski. Trzeba też przyznać, że znajomość angielskiego to dla Słoweńców norma.