Porady dla początkujących i zaawansowanych dotyczące fotografowania podczas wycieczek/podróży.
TUTAJ

Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Porady dla amatorów i profesjonalistów fotografowania
Temat jest trudny. Tym bardziej , że wraz z rozwojem techniki sprzęt jest coraz lepszy. Weźmy taki przykład - dawne aparaty na filmy - tu różnica między lustrem a zwykłym aparatem była ogromna. Dziś różnica między lustrem a zaawansowanym kompaktem jest naprawdę niewielka dla amatora jeśli chodzi o jakość zdjęć, a nawet powiem więcej, kompaktem mogą mu wychodzić zdjęcia lepiej! Bo jest prostszy w obsłudze i bardziej zautomatyzowany, łatwiej i szybciej nim zrobić dobre zdjęcie. Chociaż lustro to lustro i jak robi się zdjęcia w dużej ilości a jeszcze ma się smykałkę do tego to nic go nie zastąpi. Ale tu znów pojawia się kwestia modelu, każdy ma jakieś wady i zalety, a lustro nie kosztuje jak kompakt który można sobie zmienić co trochę. Amatorom bym polecała zaawansowany kompakt.
Re: Porady dla amatorów i profesjonalistów fotografowania
Ostatnio przypadkiem natknąłem się na całkiem ciekawy zbiór porad dla początkujących i zaawansowanych: Tutaj link
Fajny text bo prosty i taki jak dla kazdego. Nie kazdy kto kchce fotografowac od razu musi sie na tym bardzo znac. Osobiscie lubie fotografie a mimo ze poczatkujaca nie jestem chetnie przeczytalam
A ja się niekoniecznie z Tygryską zgadzam. Dawne aparaty nie-lustrzanki też robiły zdjęcia dobre i bardzo dobre. Jeśli się w oku miało światłomierz, to i zwykłą smieną można było zrobić cuda. A takie FED robił foty jakością nie ustępujące porządnym lustrzankom. Wtedy wszystko zależało od dobrego obiektywu o dużej jasności. No i właściwego ustawienia parametrów przysłony i migawki. Jakoś tak się złożyło, że w tamtych czasach robiłem wyłącznie lustrzankami (Zenit 12XP i Pentax MX), więc co do zdjęć nie