Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Małopolskie: Nadwiślański spacer 5 lipca 2026

Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki, urlopu w kraju.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Małopolskie: Nadwiślański spacer 5 lipca 2026

Post autor: Comen »

Plac Centralny.jpg
Spacer na granicy Krakowa, opłotkami Nowej Huty, ale w zielonym raczej nietypowym dla tej dzielnicy otoczeniu z widokami na obiekty ciężkiej infrastruktury i kominy przemysłowe w pewnym oddaleniu.
Kominy Łęgu.jpg
Meta w podkrakowskich Brzegach, gdzie odbywały się Światowe Dni Młodzieży z udziałem papieża Franciszka.
Powiat Wielicki.jpg
Długi czas wzdłuż Wisły stanowiącej oś małopolskich tras rowerowych.
Wisła z Półłanek.jpg
Prócz samego dzisiejszego koryta sporo pozostałości w postaci mniej lub bardziej zarośniętych starorzeczy, tzw. wiślisk.
Stare wiślisko.jpg
1. Łąki Nowohuckie - na południe od Placu Centralnego poniżej skarpy wysokiej terasy znajduje się użytek ekologiczny w miejscu dawnego starorzecza.
Łąki Nowohuckie.jpg
Podmokłe łąki, szuwarowisko, trochę zadrzewień. Na przestrzał prowadzi bita droga z rozległymi widokami.
Ścieżka przez łąki.jpg
W jednym miejscu powstał drewniany podest widokowy.
Drewniany podest.jpg

2. Lasek Mogilski - fragment naturalnego łęgu wiązowo-jesionowego. Przypomina trochę północny rewir Puszczy Niepołomickiej też w pobliżu Wisły.
Lasek Mogilski.jpg
Wewnątrz półnaturalne alejki parkowe. Trochę ławek i miejsce na ognisko.
Miejsce na ognisko.jpg
Na skraju lasku duża drewniana kaplica Matki Boskiej Częstochowskiej zamknięta na głucho. Odbywają się tu majówki oraz msza z okazji uroczystości patronki bodaj w sierpniu.
Kaplica Matki Boskiej Częstochowskiej.jpg

3. Po przejściu mostem przez Wisłę osiągam biegnącą po wale przeciwpowodziowym trasę rowerową. Trzeba przyznać, że dość uczęszczaną.
Na WTR.jpg
Na tym wspólnym odcinku Wiślana Trasa Rowerowa biegnie wspólnie ze szlakami Velo Metropolis i Velo Natura. Rozległe widoki zwłaszcza na południe aż po próg Pogórza Wielickiego.
Pod próg Pogórza.jpg
4. Najbardziej spektakularnym obiektem po drodze jest most drogowy na ekspresówce S7 zwany imieniem Franciszka Macharskiego.
Most Franciszka Macharskiego.jpg
Można sobie podejść pod same pylony drogą na terasie nadzalewowej rozpoczynającą się przy dużej figurze Chrystusa obok wału przeciwpowodziowego.
Most spod kapliczki przy velo.jpg
Wysokie są na 63 m i podtrzymują środkową część przeprawy, choć reszta 4,5 km odcinka na estakadzie opiera się na niższych filarach.
Przy moście.jpg
Pod pylonem.jpg
Nocą most jest podświetlany.
Graffiti.jpg
Dwa pylony.jpg
Po drugiej stronie rzeki widać też zabudowę nowej ekospalarni śmieci a także kilka kominów Huty Tadeusza Sendzimira.
Spalarnia odpadów.jpg
5. W bok od trasy velo można podejść do stopnia wodnego Przewóz oraz towarzyszącej mu elektrowni wodnej Tauronu.
Stopień wodny Przewóz.jpg
Zakład jest zamknięty, ale stopień doskonale można zobaczyć zwłaszcza od tyłu z kanałem i kaskadą wodną.
Próg przy spływie.jpg
Jakieś 200 m dalej kamienistą plażą można jeszcze podejść do ujścia Serafy do Wisły.
Ujście Serafy.jpg
Mała rzeczka spływająca z Pogórza z marną jakością wody, co widać i czuć, zasłużyła sobie na niezbyt chwalebną nazwę (nieoficjalnie Serafa = Srawa)
Serafa vel Srawa.jpg
6. Centrum religii hinduskiej. W Brzegach znajduje się niewielki ośrodek hinduistyczny o niemówiącej mi nic nazwie Radha Govind Bhakti Yog Mandir.
Nazwa miejsca.jpg
Do takiej konstruktywistycznej willi z balkonami i tarasem dobudowano dziwną kopułkę przypominającą trochę indyjską stupę.
Centrum Hinduskie.jpg

7. Campus Misericordiae.
Campus Misericordiae.jpg
Myślałem, że kompleks jest większy. Chyba w czasie Dni Młodzieży musiał obejmować większy obszar skoro zmieściło się tam grubo ponad milion osób.
Droga Krzyżowa i dziecięce drzewka.jpg
Dziś część tego terenu zajęły magazyny firmowe. Pozostało centrum Caritas z salami konferencyjnymi, bezpłatna ale zamknięta wystawa o Janie Pawle II i niewielki park z zasianymi dębami 12 Apostołów oraz innymi drzewkami przypisanymi do dzieci z różnych stron Polski.
Dąb św Tomasz.jpg
W środku tego kompleksu znajduje się brama Miłosierdzia oraz utrzymana w minimalistycznym stylu kaplica.
Brama Miłosierdzia.jpg
Ksaplica Dom Pokoju.jpg
No i takie dziwne dzwonki hałasujące na wietrze.
Na koniec po drodze do przystanku autobusu z Niepołomic jeszcze ładna nadwiślańska kapliczka.
Nadwiślańska kapliczka.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Re: Małopolskie: Nadwiślański spacer 5 lipca 2026

Post autor: Adler »

Ścieżka rowerowa pierwsza klasa. Kilka razy jechałem tym mostem wracając z Nowej Huty. Ile km pieszo zrobiłeś?
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Re: Małopolskie: Nadwiślański spacer 5 lipca 2026

Post autor: Comen »

Pewnie około 10 km
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
ODPOWIEDZ