Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Dokąd zabrać obcokrajowców odwiedzających nasz kraj?

Opinie, wskazówki.
Regulamin forum
Polecane miejsca, np. kawiarnie, hotele, itp. dodajemy do danego regionu w dziale "Polska". Zakaz umieszczania linków do komercyjnych stron www (reklam i ogłoszeń)!
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Dokąd zabrać obcokrajowców odwiedzających nasz kraj?

Post autor: Adler »

Myślę, że temat godny uwagi, ponieważ zdarza się, że nasi znajomi z zagranicy proszą nas o poradę w tej kwestii lub też zapraszają nas do wspólnego zwiedzania...

Weźmy pod uwagę wariant 1-, 3- oraz 7-dniowy w kraju.
Awatar użytkownika
rabit
Zaawansowany

Re: Dokąd zabrać obcokrajowców odwiedzających nasz kraj?

Post autor: rabit »

do polskiego wc...uciesza sie...
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

rabit pisze:do polskiego wc...uciesza sie...
Chodziło mi tu bardziej o konkretne pomysły na wycieczki po Polsce.
Awatar użytkownika
figamaga
Zaawansowany

Post autor: figamaga »

rabit pisze:do polskiego wc...uciesza sie...
Z tym to może być problem. Gdzie znaleźć publiczną toaletę? (w Tarnowie to nie lada wyczyn).

A jeśli chodzi o wycieczki, to myślę, że takie tradycyjne punkty typu: Warszawa, Kraków, Wrocław, Trójmiasto, obóz w Auschwitz, Kopalnia soli w Wieliczce.
Awatar użytkownika
amber
Zaawansowany

Post autor: amber »

Zależy co daną osobę interesuje. Jak się nie może zdecydować warto zorganizować sobie wycieczki tematyczne.
Podzielić na wyprawę w góry (Tatry, Sudety, Bieszczady itd) - i tam poszukać atrakcji
Potem coś z architektury ( Beskidy - szlak Architektury drewnianej (mam tu na myśli głownie cerkwie)), potem Kraków,Sandomierz,Łańcut, Krasiczyn,Warszawa) - To zajmie już conajmniej tydzień :)
A pozostają niziny czyli wybrać się na Mazury (pożeglować, połowić) i nad Polskie Morze - jak jest tylko szansa.
Uważam, że trzeba też pokazywać rzeczy mniej znane (Pustynia Błędowska,Roztocze itd)... Bo to są też miejsca ciekawe i atrakcyjne.
Awatar użytkownika
Gollum
Ekspert

Post autor: Gollum »

Raczej nie zabytkowe miasta, bo mają ich na pęczki i znacznie bardziej malowniczych niż nasze.
Odpadają także góry, bo w sąsiednich krajach są wyższe, rozleglejsze i podobne.
Niemcy to oddzielna kategoria, oni oprócz czegoś innego, chcą zobaczyć przede wszstkim swój Heimat, jak my Kresy Wschodnie.
Innym niż Niemcy obcokrajowcom warto pokazać (kolejność przypadkowa) naszą specyfikę:
Tradycyjną polska wieś, najlepiej jeśli są tam jakieś ludowe zwyczaje
Beskid Niski - niewiele jest na świecie obszarów powtórnie zdziczałych
Kraków, Gniezno, Częstochowa - nieliczne wyjątki z miast do pokazania: tu bije serce Polski
Miasta wielu kultur - co najmniej trzech, np. Łódź, Chełm